Újabb halálos áldozatai vannak a bukaresti diszkótűznek

Bukarest tűz
A victim of the fire at a club is transported to an emergency hospital in Bucharest on October 31, 2015. More than 20 people died and dozens were injured in an explosion followed by a fire, which took place Friday evening at a club during a music concert , where at that time there were hundreds people. Romanian Interior Minister, Gabriel Oprea announced that there are at least 26 dead. AFP PHOTO/ ANDREEA TANASE
Vágólapra másolva!
Kedden és szerdán meghalt a bukaresti diszkótűz két sérültje, így az október 30-i tragédiának már ötven halálos áldozata van. 28 embert külföldön, 76-ot pedig bukaresti kórházakban ápolnak.
Vágólapra másolva!

Elérte az ötvenet az október 30-i bukaresti tűzvész halálos áldozatainak száma, miután kedd este és szerda reggel újabb két sebesült halt bele sérüléseibe.

A két újabb áldozat Nagy-Britanniában vesztette életét: őket hét másik súlyos sérülttel együtt vasárnap szállították külföldi gyógykezelésre egy intenzív osztállyá alakított NATO-repülőgéppel.

Már ötven áldozata van a bukaresti diszkótűznek Forrás: AFP/Andreea Tanase

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án történt tűzeset áldozatainak száma folyamatosan nőtt. Az igazságügyi orvostani intézet a héten azt közölte, hogy

Valamennyiüknél szén-monoxid- és hidrogén-cianid-mérgezést állapítottak meg, 18 áldozat szervezetében pedig ezek koncentrációja egyértelműen meghaladta a halálos adagot.

28 sérültet külföldön ápolnak

Ami a kórházban ápolt súlyos égési sérültek felépülési esélyeit illeti, az orvosok már korábban figyelmeztették a közvéleményt, hogy az első hét után kritikus időszak következik, amikor szövődmények léphetnek fel.

Az áldozatok nemcsak a megégett légutak és bőrfelületek miatt vannak életveszélyben, hanem az elszenvedett mérgezés utóhatásai miatt is.

Szombaton a román hatóságok megkezdték a szállítható állapotban lévő súlyos sérültek áthelyezését külföldi kórházakba. A román egészségügyi minisztérium utolsó összesítése szerint a bukaresti kórházakban 76 sérültet ápolnak, közülük 24-en vannak válságos és súlyos állapotban.

A klubnak nem volt engedélye Forrás: NurPhoto/Artur Widak

További 28 ember külföldön kap orvosi ellátást Nagy-Britanniában, Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában, Izraelben, Norvégiában, Svájcban és Németországban. A külföldi kórházakban eddig a bukaresti tűzvész hét áldozata halt meg.

Távozott a miniszterelnök

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncert közben, a pirotechnikai eszközök miatt ütött ki a tűz. A szórakozóhelyen körülbelül négyszázan tartózkodtak, közülük 27-en a helyszínen életüket vesztették, és több mint kétszázan megsérültek.

Később kiderült, hogy a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben pedig nem voltak vészkijáratok.

A román szakértők szerint a polgármesteri hivatal vélhetően csúszópénz ellenében szemet hunyt a hiányosságok fölött.

Több tízezren vonultak utcára a tragédiát követően Forrás: NurPhoto/Artur Widak

A tragédia hatására a román kormány szigorította a tűzvédelmi előírásokat, Bukarestben és más nagyvárosokban pedig november elején több tízezren tüntettek többek között a "Korrupció öl" és a "Korrupció mérgez" szlogeneket skandálva.

November 4-én lemondott Victor Ponta miniszterelnök és Cristian Popescu Piedone, Bukarest negyedik kerületének polgármestere is.