Putyinék is félreállítanák Aszadot egy időre

Rally of Latakia residents in Syria banner poster photograph putin rf assad aerospace defense force SQUARE FORMAT
2732839 11/05/2015 Residents of Latakia, Syria hold a rally to mark the Russian holiday of National Unity Day and to express gratitude to Russia for its combat operation in their country. Dmitriy Vinogradov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Kész ténynek vesznek olyasmit, aminek még a körvonalai sem látszanak, de legalább gondolnak valamit. Röviden így lehetne összegezni azt az orosz javaslatcsomagot, ami a szíriai rendezést hivatott elérni. Moszkva és a Nyugat között továbbra is élesek az ellentétek, noha az oroszok engedtek a korábbi álláspontjukból. Néhány nap múlva kiderül, elég volt-e ez valamire.
Vágólapra másolva!

Kedden este, az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése közben, a világszervezet székházában keringeni kezdett egy dokumentum. Ez Oroszország azon elgondolásait tartalmazza, amelyek segíthetnének megoldani a szíriai polgárháborút, véget vetve a 2011 márciusa óta tartó, 250 ezer ember halálát okozó és 4 millió menekültet földönfutóvá tévő vérontásnak.

2011 márciusa óta tart a vérontás Forrás: NurPhoto/Cesare Quinto

Nem örülnek, hogy kiszivárgott

A dokumentum alighanem a BT-ben ülő nyugati hatalmaktól szivárgott ki. Vlagyimir Szafronkov, Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete ugyanis jelezte, nem örül, hogy terveik nyilvánosságra kerültek.

szabadkozott a diplomata az AP-nek.

Bár Moszkva tagadja, hogy a dokumentumot a hétvégén rendezendő újabb bécsi Szíria-konferenciára időzítették (az első két hete volt az osztrák fővárosban), az mindenesetre világos, hogy az oroszok igyekeznek kezdeményezni – a folyamatosan változó-finomodó nyugati álláspontok ellenpontjaként ez különösen is szembetűnő.

Szergej Lavrov, Staffan de Mistura és John Kerry tovább egyezkednek Forrás: MTI/EPA-APA/Georg Hochmuth

Átmenet, alkotmány, népszavazás

A kiszivárgott nyolcpontos javaslatcsomagnak ezek a fő elemei:

  • Kezdjenek legfeljebb 18 hónapig tartó alkotmányreform-folyamatba, amely biztonságot, méltányos érdekérvényesítést, jogokat, kötelezettségeket, illetve az állami intézményekben való részvételt garantál az összes etnikai és vallási csoportnak.
  • Alakuljon alkotmányozó bizottság, amely felöleli a szír társadalom egészét – beleértve a hazai és a külföldön működő ellenzéket –, egy olyan elnökkel, akinek személyében minden résztvevő egyetért.
Örmény ortodox szertartás Damaszkuszban. A keresztények jogait is garantálni kell Forrás: AFP/Louai Beshara
  • Bocsássák népszavazásra a bizottság alkotmánytervezetét, annak elfogadása után pedig tartsanak előrehozott elnökválasztást (Bassár el-Aszadot 2014-ben hét évre választották meg).
  • A 2016 tavaszán tartandó parlamenti választást halasszák el, és tartsák együtt az elnökválasztással az új alkotmány szellemében.
  • Legyen egyetértés abban, hogy a megválasztandó elnök egyúttal a hadsereg főparancsnoka és a külügyek, illetve a titkosszolgálatok felügyelője.
Az elnök irányítana minden fegyverest Forrás: AFP
  • Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja kezdjen párbeszédet a szíriai kormány és az ellenzéki csoportok egységes delegációja között, a 2012 júniusában, Genfben elfogadott egyezmény alapján, amelyben a nagyhatalmak átmeneti koalíciós kormány alakítására szólították fel a feleket.
  • Álljon fel egy nemzetközi „támogatói csoport”, amely a szíriai szereplőknek segítséget nyújt a rendezésben. Ennek tagjai a bécsi konferenciák résztvevői: az ENSZ BT öt állandó tagja, illetve Szaúd-Arábia, Törökország, Irán, Egyiptom, Jordánia, Omán, Katar, Egyesült Arab Emirátusok, Irak, Libanon, Németország, Olaszország, az ENSZ szíriai különmegbízottja, az Arab Liga, az EU és az Iszlám Együttműködés Szervezete.
Az ellenzéket nemzetközi csoport békítené a kormánnyal Fotó: Stanislav Krupař

Mi legyen Aszaddal?

Ha az oroszok javaslatait valamiért kétkedés övezi, az az, hogy nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy mi legyen Aszaddal.

Annyit lehet csak tudni, hogy nem szánnának neki szerepet a 18 hónapos átmeneti időszakban,

azt viszont nem zárják ki, hogy elinduljon a következő elnökválasztáson.

Figyelembe véve, hogy a szír elnököt eddig Moszkva feltétlenül támogatta – azt hangoztatva, hogy a népakarat tartja őt hatalomban –, a mostani tervek orosz részről már kompromisszumos megoldásnak tekinthetők, a Nyugat (és főleg a szír ellenzék) azonban láthatóan ezzel sem elégedett.

Putyin eddig Aszad feltétlen szövetségese volt Forrás: RIA Novosti/Dmitriy Vinogradov

„Hogyan teremethetünk békét anélkül, hogy a polgárháború okát megszüntetnénk” – tette fel a reflexszerű kérdést Philip Hammond brit külügyminiszter. Ha ugyanis Aszadnak nyitva hagyják a kiskaput a visszatérésre, a szír ellenzéket aligha fogják asztalhoz ültetni.

De ki ül asztalhoz?

És ha már a szír ellenzék: valójában az is

nagy eredmény volna, ha ez a fogalom konkrét személyekben öltene testet.

Amíg ugyanis az eltérő motivációjú, a mérsékelt–dzsihádista skála különböző fokain operáló fegyveres szervezetek nem jutnak egyetértésre, aligha lehet érdemi eredményt elérni – márpedig az ellenzék egységes megjelenését az orosz javaslat alapvetésként kezeli.

A al-Kaidához köthető Nuszra Front harcosai. Elvileg ők is felkelők Forrás: AFP/Fadi Al-Halabi

Nem tudni, hogy mi hozná őket egy platformra, hiszen a közös ellenség, Bassár el-Aszad személye az elmúlt négy évben láthatóan kevés volt ehhez.

Terroristalista

A világos cezúrára azért is szükség lenne, mert Moszkva – állítólag már a hétvégén, Bécsben – össze akar állítani egy listát, amely azokat a csoportokat tartalmazza (az Iszlám Államon kívül), amelyeket a nagyhatalmak terrorszervezetnek minősítenek, Oroszországot ugyanis rendszeresen azzal vádolják, hogy nem csak az ISIS-t bombázza szeptember 30. óta. A listát lengetve könnyebb lenne cáfolni.

Kell még valaki az Iszlám Állam mellé Forrás: AFP

Láttunk már hasonlót

Kérdéses, hogy a most megszellőztetett orosz javaslatoknak mennyire lesz nagyobb hatása, mint az elmúlt években született számtalan hasonló javaslatcsomagnak, hiszen – mint arra az előbb utalni próbáltunk – kész ténynek vesz olyasmit, aminek még a körvonalai sem látszanak.

Rengeteg még a kérdőjel Szíriában Forrás: AFP/Louai Beshara

Ezekhez képest pedig még az is részletkérdés, hogy például hogyan fogják garantálni a most kormányzó – és a felkelők által ellenségnek kikiáltott – síita kötődésű alaviták vagy a keresztények jogait a szunnita ellenzéki csoportok. Vagy hogy ki lesz az elnöke az alkotmányozó bizottságnak. Az orosz javaslat ugyanis már ezekről szól.