Svédország is határellenőrzést vezet be

menekült menet
Egy apa gyerekét viszi
Vágólapra másolva!
Tíz napra visszaállítja a határainak ellenőrzését Svédország. Az intézkedést azzal indokolta a belügyminiszter, hogy sok a kísérő nélkül érkező gyerek, akiknek azután nyoma vész az országban. 
Vágólapra másolva!

Svédország átmeneti időre helyreállítja határainak ellenőrzését a menekültek folyamatos beáramlása miatt - jelentették be Stockholmban szerda este. Svédország is a Schengen-övezet része, így a szomszédos országok határain korábban nem volt ellenőrzés az országban. Az intézkedés helyi idő szerint csütörtök délben lép hatályba.

Az ellenőrzés visszaállítása tíz napig tart.

"Svédországba rekordszámban érkeznek menekültek. A bevándorlási hivatal erős nyomás alatt áll, és a rendőrség úgy ítéli meg, hogy veszélyben forog a közrend" - vázolta fel a helyzetet Anders Ygeman belügyminiszter.

Sok menekült érkezik gyerekekkel Fotó: Szabó Gábor - Origo

Migránsok százai, sőt ezrei élnek fedél nélkül - tette hozzá. Szerinte az országban

vannak kísérő nélküli gyerekek.

Többüknek nyoma vész, mert nincs, aki gondjaiba venné őket.

A határellenőrzést elsősorban a Svédországot Dániával összekötő Öresund tengeri hídon, és a térség kompkikötőiben vezetik be.

"Jelzésünk az Európai Unió többi része felé kristálytiszta - Svédország vette vállára a legnagyobb felelősséget a menekültválságban. Ha meg akarunk birkózni ezzel a közös kihívással" - mondta Anders Ygeman miniszter sajtótájékoztatóján.

A többi országnak is vállalnia kell a felelősséget"

-

Svédország úgy érzi, hogy befogadókapacitásai elérték a határukat. Az idei év végéig 190 ezer menekülttel számolnak, ami a kétszerese az 1990-es évek elején feljegyzett előző rekordnak. Svédországban az egy lakosra vetített menekültek száma a legnagyobb az európai Unióban.