Milliókra vár éhezés az El Nino miatt Afrikában

EL NINO szárazság időjárás
A drought affecting Colombia exposes the bed of El Cisne lake, in Puerto Colombia, in the country's Atlantico Department, on July 31, 2014. The government has recently allocated 18 million US dollars to combat one of the worst droughts in Colombian history, caused by El Nino weather phenomena. Rivers throughout the Caribbean coast and eastern plains have fallen to critical levels, as acute water shortages kill livestock and exacerbate the risk of forest fires. AFP PHOTO/Eitan Abramovich
Vágólapra másolva!
Az El Nino miatt 11 millió gyermeket fenyeget éhezés, betegség és vízhiány Afrika keleti és déli részén, figyelmeztetett az UNICEF.
Vágólapra másolva!

Idén rekorderősségű az El Nino, és ennek máris érezni a hatásait Afrikában: Etiópiában harminc éve nem látott aszályt hozott a csendes-óceáni jelenség, Szomáliában viszont hatalmas áradásoktól tartanak – figyelmeztetett az ENSZ gyermekalapja.

Van, ahol aszályt, van, ahol áradást okoz Forrás: AFP/Eitan Abramovich

Etiópia felkészült

Az UNICEF szerint Etiópiában 8,2 millió ember élelmiszer-ellátása nem biztosított, és 350 ezer gyermek súlyosan alultáplált.

A kormányzat viszont azt állítja, hogy van elég tartalék, és azt folyamatosan szállítják az aszály sújtotta vidékekre. „Egyes nyugati sajtóbeszámolók ellenére nem lesz semmiféle éhezés, főleg nem az 1984-eshez hasonló” – számolt be a BBC a londoni etióp nagykövetség közleményéről.

Több ezer tengeri rák teteme hever a kaliforniai Laguna Beach partján. A rákok tömeges pusztulását is az El Ninóval magyarázzák Forrás: MTI/EPA/Eugene Garcia

Aszály – vagy áradás

Aszály sújtja Zimbabwét, Malawit és Dél-Afrikát is. Malawiban a gyerekeknek a fele máris alultáplált, Zimbabwéban január-márciusra 1,5 millió ember szorulhat élelmiszersegélyre.

Dél-Afrikában már tömegesen hullanak a haszonállatok, és a nagyobb városokban vízkorlátozásokat vezettek be.

Máshol a túl sok csapadék okozhat gondot. Az UNICEF figyelmeztetése szerint Szomáliában a súlyos áradások miatt lesz szüksége hárommilliónál több embernek segítségre, míg Kenyában a kormány 2,5 millióra becsüli azoknak a gyerekeknek a számát, akiket az El Nino miatt áradások, földcsuszamlások és betegségek fenyegetnek.