Az osztrák kormány képtelen dönteni a kerítésről

Spielfeld, Ausztria, menekült, migráns, bevándorló
A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél
Vágólapra másolva!
A koalíciós pártok kedden sem tudtak megegyezni a kerítésről. A Néppárt építene műszaki zárat, a szociáldemokraták nem. Reptéri beengedőkapukhoz hasonló megoldás valószínűleg lesz, de kérdés, hogy a menekültek arra mennek-e.
Vágólapra másolva!

Felfokozott hangulatban tárgyaltak a koalíciós partnerek az osztrák belügyminisztériumban arról, hogy pontosan miképp tartsák fönn a rendet az osztrák-szlovén határon. A házigazda Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter már korábban jelezte, hogy ő – miképpen pártja, az osztrák Néppárt – kerítést látna szívesen a határon.

A határt viszont ők sem zárnák le teljesen.

A kerítéstől a Néppárt azt várja, hogy a menekültek rendezettebben érkezhetnek majd az országba a felépítése után. Átengedőkapukat is létrehoznának, de a határzár így is több kilométer hosszú építmény lenne.

A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél Fotó: Polyák Attila - Origo

A szociáldemokraták továbbra sem tartják szükségesnek a kerítést. Ők csupán technikai akadályokat helyeznének el a határon, melyek korlátoznák a menekültek teljesen szabad mozgását, de a gyűjtőpontokhoz katonák és rendőrök terelnék az embereket.

Három órás vita után az érintett miniszterek szerdán sem jutottak dűlőre.

Inkább elhalasztották a döntést péntekre.

Úgy tűnik, hogy az osztrák-szlovén határon a reptéri beengedőkapukhoz hasonló eszközök biztosan lesznek, függetlenül attól, hogy kerítés épül-e vagy sem. A különböző kapukhon vezetnék a menekülteket, attól függően, hogy milyen státusra számíthatnak, illetve mi az érkezésük célja – a továbbutazás, vagy az országban való maradás és a menekültstátusz kérelmezése. Ezt egészítenék ki biztonsági zónák, valamint egészségügyi helyiségek, ahol az azonnal segítségre szorulókat, gyermekeket látnák el a várakozás ideje alatt.

Egyelőre kerítés nincs, sorfal van az osztrák-szlovén határon Fotó: Polyák Attila - Origo

Mindez azonban nem oldja meg az alapkérdést: milyen eszközzel biztosítsák, hogy a menekültek ne ellenőrizetlenül keljenek át a határon.

Az elmúlt napokban éles sajtópolémia is kialakult a koalíciós partnerek között arról, hogy legyen-e vagy sem kerítés. A Néppárt határozottabb kormányzati álláspontot szeretne a menekültek ügyében, míg a szocáldemokraták továbbra is összeurópai megoldást és nyitott határokat szeretnének – legalábbis az EU-n belül. A problémát bonyolítja, hogy a napokban Szlovénia is kerítés építésébe fogott Horvátországgal közös határán.