Ahogy csökkent a GDP, úgy nőtt az öngyilkosságok száma

aktuális, öngyilkosság, gyógyszer, halál
Vágólapra másolva!
A globális gazdasági válság és a nyomában bevezetett megszorító intézkedések jelentősen növelték az öngyilkosságok számát - állapították meg a Webster Bécsi Magánegyetem és a brit Portsmouthi Egyetem szakemberei. Az Euróövezetben most először mutatták ki az összefüggést.
Vágólapra másolva!

A GDP minden egyes egyszázalékos csökkenése az euróövezet legszegényebb államaiban 0,9 százalékkal növelte az öngyilkossági rátát - derült ki a Webster Bécsi Magánegyetem és a brit Portsmouthi Egyetem kutatásából.

Ez több mint hatezer öngyilkosságot jelentett 2011-12-ben.

Most először vizsgálták tudományosan a pénzügyi megszorítások és az öngyilkossági adatok közvetlen összefüggéseit az eurózóna leginkább érintett államaiban: Görögországban, Írországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban.

Közvetlen összefüggést mutattak ki az öngyilkosok számának növekedése és a GDP visszaesése között Forrás: Thinkstock

Az euróövezet adósságválsága egészségválságot idézett elő - mondta az eredményeket ismertetve Nikolaos Antonakakis, a bécsi egyetem kutatója.

Az állami kiadások csökkentése leginkább az idős, 65-89 év közötti korosztályt sújtotta.

2011-12-ben ebben a korcsoportban 2325 férfi követett el öngyilkosságot. A 2009-2014 közötti időszakban ebben a korosztályban 4555 férfi vetett véget emiatt életének.

A második leginkább érintett csoport a 10-24 éves korosztály. A fiatalokat sújtó munkanélküliség minden egyes egyszázalékos növekedése 1,48 százalékkal növelte az öngyilkossági rátát ebben a korcsoportban, ami 2011-12-ben 175 fiatal férfi öngyilkosságát jelenti.

Írországban is elfogyott a pénz Forrás: AFP/Peter Muhly

A 25-44 éves nők körében is magasabb volt az öngyilkosok száma a megszigorító intézkedések bevezetése után, de nem akkora mértékben, mint a férfiak körében. Míg a férfiak többsége leginkább a munkanélküliség miatt vetett véget életének, a nők többsége válása miatt.

A tanulmányt a Social Science and Medicine szakfolyóiratban publikálták a szakemberek.