Kerítés lesz a horvát-szlovén határon

Miro Cerar, szlovén miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Miro Cerar rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a döntést.
Vágólapra másolva!

Szlovénia "műszaki akadályt" épít Horvátországgal közös határán – jelentette be Miro Cerar szlovén miniszterelnök kedden rendkívüli sajtótájékoztatóján.

– tette hozzá a kormányfő.

A schengeni határon olyan kerítés lesz, amelynek célja a menekültek mozgásának szabályozása. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy annyi migránst fogadnak majd, amennyit el tudnak látni. A szomszédos országokat már értesítették az intézkedésről. A műszaki akadályba szükség esetén drótkerítést is építenek majd – mondta az MTI szerint Miro Cerar.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök Forrás: AFP/Thierry Charlier

Szlovéniába az után érkezett naponta több ezer menekült, hogy Magyarország lezárta a horvát–magyar határt. A Szerbia felől érkező menekülteket így Horvátország a szlovén határhoz szállította.

Addig a magyar határhoz érkeztek a menekültek.

Horvátországból rendőri kísérettel jutottak el a határokon kialakított átkelőpontokig, ott a magyar rendőrség segítségével szálltak vonatra, és utaztak tovább a horvát határ mellé. Miután Magyarország lezárta határát, Szlovénia kormánya kijelentette, hogy mindössze 2500 embert tudnak fogadni naponta. Horvátországból viszont ennél több ember érkezik, nemcsak a hivatalos átkelőkhöz, hanem a zöldhatárra is.

Miután Magyarország helyett Szlovéniában léptek a schengeni övezet területére a menekültek, a szentgotthárdi és körmendi ideiglenes regisztrációs pontokat be lehetett zárni. Az ottani eszközöket a szomszédos Szlovéniának adja át Magyarország – mondta tegnap az m1 televízió híradójában Balogh Nikoletta, Vas megyei katasztrófavédelmi szóvivő. A két ország közötti megállapodás értelmében

csaknem ezer tábori ágyat és ágyneműket juttatnak Szlovéniába.

Miro Cerar két hete azzal vádolta meg Horvátországot, hogy nem kezeli "európai módon" a migrációs válságot. A szlovén miniszterelnök már akkor is arról beszélt, hogy kormánya nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét sem. Azt mondta:

a helyzetre először európai megoldást próbálnak találni.

Szlovéniában október közepétől november elejéig majdnem 160 ezer menekültet vettek nyilvántartásba. Október 20-a óta csaknem 136 ezer menekült távozott is Szlovéniából Ausztriába.

Ausztriai belépésre várnak a menekültek Szlovénia és Ausztria határán, az osztrák oldalon lévő Spielfeldnél Forrás: MTI/EPA/APA/Erwin Scheriau

Miro Cerar szlovén kormányfő még a horvát–magyar határ lezárása előtt azt mondta, hogy

nem támogatja Magyarország lépését.

A magyar kormány viszont elrendelte a határzárat, a Szerbia felől érkező menekülteket így Horvátország a szlovén határhoz szállította. Szlovénia kormánya ezután kijelentette, mindössze 2500 embert tud fogadni naponta. Horvátországból viszont ennél több ember érkezik, nemcsak a hivatalos átkelőkhöz, hanem a zöldhatárra is.