Kivédhetetlen rakétákkal fenyeget Putyin

Vlagyimir Putyin Putin Oroszország
Russian President Vladimir Putin speaks during the 7th annual VTB Capital "Russia Calling!" Investment Forum in Moscow on October 13, 2015. AFP PHOTO / POOL / SERGEI KARPUKHIN
Vágólapra másolva!
Olyan rakétákat ígér Vlagyimir Putyin, amik bármilyen védelmi rendszeren áthatolnak. Az orosz elnök az Egyesült Államokat is figyelmeztette: tudja, hogy rakétaprogramjukat titkon Oroszország ellen fejlesztik.
Vágólapra másolva!

Olyan csapásmérő fegyverek készülnek Oroszországban, amik ellen egyetlen rakétavédelmi pajzs sem jelent védelmet - jelentette be kedden Vlagyimir Putyin.

A végső megoldás?

Az orosz elnök Szocsiban, egy katonai tanácskozáson beszélt az orosz rakétaprogramról: mint mondta, dolgoznak saját védelmi rendszerük fejlesztésén is, de

előbb kifejlesztik a védhetetlen rakétákat.

Putyin: Dolgozunk a védelmen és a kivédhetetlen fegyveren is Forrás: AFP/Sergei Karpukhin

Putyin szerint az utóbbi három évben a katonai vállalatok sikeresen dolgoztak ki olyan csapásmérő technikákat, amik egy többlépcsős védelmi rendszeren is képesek áttörni – ezekből pedig már idén meghonosítottak néhányat az orosz hadseregben.

Fegyverkezési verseny

Vlagyimir Putyin üzent az Egyesült Államoknak és szövetségeseiknek is: szerinte a nyugati globális rakétavédelmi program egyetlen célja, hogy semlegesítse minden nukleáris nagyhatalom, de legfőképp Oroszország katonai potenciálját.

Irán után is fejlesztik

Hozzátette, az orosz államot sokszor biztosították arról, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer európai bázisaira az iráni rakéták jelentette fenyegetés miatt van szükség.

Orosz Gladiátor rakéták védik az iráni nukleáris létesítményeket Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

"Mi azonban tudjuk, hogy az iráni nukleáris törekvésekkel kapcsolatos helyzet rendeződött, az erre vonatkozó megállapodásokat aláírták, sőt azokat már az érintett parlamentek is jóváhagyták. A rakétavédelmi rendszerekkel kapcsolatos munka ennek ellenére folytatódik" – jegyezte meg az államfő.