Összecsaptak a rendőrök és a menekültek Calais-nál

Calais, migráns, menekültválság
Daily life of refugees in the "Jungle" migrants camp in the northern French city of Calais on November 3, 2015. Winter is coming to Calais, raising fears among aid groups about worsening conditions for the thousand of migrants living in a makeshift camp. About 630000 migrants have entered in Europe illegal since the beginning of the year and Calais is the last hurdle before reaching England, their dream destination (Photo by Antonio Masiello/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A rendőrök mintegy 250 menekültet szorítottak vissza a kikötő mellé vezető útról, eközben többször könnygázt is alkalmaztak. A migránsok a Nagy-Britanniába tartó kamionokra próbáltak feljutni.
Vágólapra másolva!

Tizenegy rendőr sérült meg könnyebben abban az összecsapásban, ami Calais-nál tört ki kedden hajnalban.

A rendfenntartókat kavicsokkal dobálták meg menekültek.

A támadók korábban Nagy-Britanniába tartó kamionokra akartak felkapaszkodni, de a rendőrök megakadályozták őket ebben. Azt nem tudni, hogy a migránsok közül megsérült-e valaki.

A rendőrök többször könnygázt is fújtak a migránsokra, akik az utat övező jelzőtáblákból építettek útakadályokat a kikötő felé vezető úton. A rendőrség szerint francia anarchisták és globalizációellenes aktivisták segítettek a menekülteknek.

Így néz ki a calais-i tábor felülről Forrás: AFP/Denis Charlet

Calais-ban mindennapos a rendőri fellépés a kamionokra csoportosan feljutni próbáló migránsokkal szemben. Rendőrségi források szerint a menekültek eddig mindig meghátráltak a rendőrök elől.

Most először támadtak.

A kikötőváros egykori szeméttelepén spontán módon kialakult menekülttáborban a legfrissebb adatok szerint 4500-an vannak. Két héttel ezelőtt még mintegy 6 ezren éltek itt. Az emberek arra várnak, hogy átjussanak Nagy-Britanniába. Azok, akik lemondtak a további próbálkozásról, elfogadták, hogy országszerte kijelölt központokba helyezzék el őket a menedékkérelmük elbírálásának idejére.

Az alagutat körülzáró 2 kilométer hosszú és 4 méter magas kerítést augusztusban erősítette meg az alagút működéséért felelős Eurotunnel. Korábban több menekült is meghalt az alagútban, amikor vonattal vagy közúton megpróbált Nagy-Britanniába jutni.