Merkel: Megoldást kell találni a határok védelmére

Vágólapra másolva!
Szlovénia nem kényszerülne rendkívüli intézkedésekre, ha "meg lehetne oldani a problémákat a görög-török külső határon" - mondta a német kancellár kedden Berlinben.Az idő sürget, figyelmeztetett a német kancellár
Vágólapra másolva!

Angela Merkel sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a szlovéniai fejlemények aláhúzzák annak "sürgősségét, hogy összeurópai megoldáson kell dolgoznunk", és mindenekelőtt biztosítani kell a görög-török uniós külső határt. Éppen ezért fontos, hogy az uniós kormány-, illetve államfők informális tanácskozást tartanak csütörtökön Máltán az EU-Afrika csúcs után.

Tárgyalni kell Törökországgal

Az idő sürget, megoldásokat kell találni a külső határok jobb védelmére, tárgyalni kell Törökországgal egy migrációs akciótervről és fel kell

gyorsítani az uniós regisztrációs pontok kiépítését

Görögországban és Olaszországban - mondta Angela Merkel. A közös európai megoldás ügye "sajnos nem halad annyira gyorsan, amennyire a problémák sürgető volta miatt szükséges lenne" - mondta a kancellár.

Drótkerítés Magyarországról

Közben a Bild című lap online kiadásában azt írta: a szlovén kormány egyeztette a horvát határon végrehajtani tervezett intézkedéseit az osztrák és német belügyi hatóságokkal, és Magyarországon beszerzett 100 kilométer drótkerítés felhúzásához elegendő anyagot.
A határ biztosítására az uniós partnerek 400 fős erősítést ígértek a nyugat-balkáni országnak, de ezt az ígéretet még nemigen váltották be - írta a Bild. A lap szerint eddig 78 rendőr érkezett a szlovén hatóságok támogatására, 20 Litvániából, 20 Szlovákiából, 25 Észtországból, 8 Ausztriából és 5 Németországból.

Ötven magyar rendőr hétfő reggel indult Szlovéniába,

ahol a szlovén rendőrökkel közösen dolgoznak majd, feladatuk a közrend fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése lesz.