Bukaresti tűzvész: nyolcan vannak előzetesben

bukarest tüntetés tűz
People gather to protest against the political class and Romanian authorities during the fourth day of protest in Bucharest on November 6, 2015. Romania's former prime minister Victor Ponta quit on November 4, 2015 after a horrific fire at a Bucharest nightclub left 32 people dead, prompting tens of thousands of people to take to the streets demanding a "profound change" in the government as a wave of grief and anger swept the country. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Kedden a katasztrófavédelmi felügyelőség egyik felügyelője került rácsok mögé, és ezzel nyolcra nőtt azoknak a száma, akiket előzetes letartóztatásba helyeztek az október 30-i bukaresti tűzvész miatt. Ugyancsak kedden új miniszterelnököt jelölt a tragédia miatt lemondott Victor Ponta helyére a román államfő.
Vágólapra másolva!

George Matei felügyelőt hivatali visszaéléssel gyanúsítják az ügyészek. Matei 2014 szeptembere és 2015 tavasza között többször ellenőrizte a katasztrófa által sújtott szórakozó-helyiséget,

tudomása volt arról, hogy a Colectiv klubnak nincs tűzvédelmi engedélye,

de nem vette nyilvántartásba, és nem állított ki iratokat az ellenőrzésről. A bukaresti törvényszék egy másik felügyelőt házi őrizetbe helyezett.

A bukaresti tűzvész után fiatalok tízezrei tüntettek a román fővérosban, követelve a felelősök megbüntetését, és a korrupt politikusok távozását. Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Pirotechnikai eszköz miatt keletkezett a tűz

Korábban a Colectiv klub három tulajdonosát, a klub működési engedélyét kibocsátó Bukarest IV. kerületi polgármesterét, a pirotechnikai eszközt szállító és üzemeltető cég két tulajdonosát és egyik alkalmazottját helyezték előzetes letartóztatásba.
A Colectiv klubban egy pirotechnikai eszköz miatt keletkezett tűz

halálos áldozatainak száma kedden 48-ra emelkedett,

miután egy külföldre szállított sérült elhunyt Nagy Britanniában, a birminghami kórházban.

Harmincan gyógyulnak külföldön

A román egészségügyi minisztérium legfrissebb összesítése szerint a bukaresti kórházakban 76 sérültet ápoltak kedden, ezek közül 24 személy válságos és súlyos állapotban van. További 30 személy külföldön kap orvosi ellátást Nagy Britanniában, Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában, Izraelben, Norvégiában, Svájcban és Németországban.

Szakértői kormányt alakítson

Dacian Ciolos korábbi (2010-2014)

európai uniós mezőgazdasági biztost jelölte miniszterelnöknek

kedden Klaus Iohannis román államfő, és megbízta azzal, hogy szakértői kormányt alakítva vezesse Romániát a jövő ősszel tartandó parlamenti választásokig.