Megszigorítják a reptéri ellenőrzéseket Tunéziában

Tourists leave Tunisia at the Enfidha International airport after a shooting attack at the Imperial hotel in the resort town of Sousse, a popular tourist destination 140 kilometres (90 miles) south of the Tunisian capital, on June 27, 2015. At least 38 pe
Tourists leave Tunisia at the Enfidha International airport after a shooting attack at the Imperial hotel in the resort town of Sousse, a popular tourist destination 140 kilometres (90 miles) south of the Tunisian capital, on June 27, 2015. At least 38 people, including foreigners, were killed in a mass shooting at a Tunisian beach resort packed with holidaymakers, in the North African country's worst attack in recent history. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Megszigorítják a reptéri biztonsági intézkedéseket Tunéziában, mert a kormány szerint egyre nagyobb a gyanú, hogy pokolgép okozta a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító tragédiáját. Fokozzák az utasok, a csomagok és a reptéri dolgozók ellenőrzését.
Vágólapra másolva!

Megszigorítja a biztonsági intézkedéseket Tunézia az ország repülőterein, miután egyre erősebb a gyanú, hogy pokolgép robbant az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgépen.

Turisták az Enfidha nemzetközi repülőtéren Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az észak-afrikai ország idegenforgalmának súlyos károkat okozott idén az iszlám szélsőségesek egy múzeum és egy szálloda ellen végrehajtott fegyveres támadása, ezek mintegy 60 halálos áldozatot követeltek. A tunéziai hatóságok attól tartanak, hogy az ország további terrorcselekmények célpontja lehet.

Jobban ellenőrzik az utasokat és a csomagokat is

A szállítási minisztérium hétfői nyilatkozata szerint egy a légiforgalom biztonságával foglalkozó különleges tanácskozás résztvevői úgy döntöttek, hogy

fokozzák a légiutasok, a csomagok és a repülőtéri alkalmazottak ellenőrzését,

és alaposabban ellenőrzik majd a repülőgépek karbantartásához használt felszereléseket is. Fokozott figyelemmel kísérik majd a tunéziai légtérbe belépő összes gépet, és a külföldről visszatérő összes tunéziai repülőt átnézik majd az újabb utasok felszállása előtt.

Az Iszlám Állam azt állítja, ő a felelős

Korábban több nyugati kormány is azt valószínűsítette, hogy merénylet okozta az orosz utasszállító tragédiáját, amelynek során 224 ember vesztette életét.

Az Iszlám Állam magára vállalta az állítólagos merényletet Forrás: MTI/EPA

Egyiptom viszont nem erősítette meg, hogy bombatámadás miatt zuhant volna le az orosz repülőgép, annak ellenére, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet magára vállalta az állítólagos merénylet elkövetését, azt hangoztatva, hogy megtorlás Oroszország szíriai beavatkozásáért.

25 turista már otthon van

Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn úgy nyilatkozott, hogy két hétbe is beletelhet, mire hazaszállítják Egyiptomból az összes ott rekedt orosz turistát. Ez azonban nem okoz számottevő többletköltséget, mivel a feladatot már kifizetett menetrendszerű, illetve charter-járatok gépeivel teljesítik.

A művelet levezénylésével megbízott Dvorkovics azt mondta, hogy

miután Oroszország a terrorveszély miatt pénteken felfüggesztette az utasok Egyiptomba szállítását. A miniszterelnök-helyettes szerint 30-35 teherszállító különjáratra lesz szükség csak ahhoz, hogy Egyiptomból hazaszállítsák az orosz turisták csomagjait.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott, nem számít arra, hogy a közeljövőben újraindulnak ezek a járatok, mivel időbe telik, mire garantálni tudják majd Egyiptomban az utazók biztonságát.