Az UNESCO elutasította Koszovót

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, azUNESCO elutasította Koszovó felvételi kérelmét.
Vágólapra másolva!

Koszovó felvételéhez a 195 tagállam kétharmadának a támogatása, vagyis 94 szavazat kellett volna, de csak 92-en voksoltak mellette, 50-en ellene, 29-en pedig tartózkodtak.

A kérelmet Albánia terjesztette be, Szerbia azonban arra figyelmeztetett, hogy Koszovó felvétele szítaná a feszültséget, és ártana annak az Európai Unió által kezdeményezett párbeszédnek, amelynek a célja a két ország közötti kapcsolatok normalizálása – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Űrhajók a kép bal és jobb felső sarkában a Krisztus megkeresztelése című festményen a koszovói Visoki Decani monostor oltára felett. Forrás: Wikimedia Common

Szerbia elsősorban attól tartott, hogy a csatlakozással a többségében muzulmán vallású albán lakosságú Koszovó felügyelet alá kerülne a szerb ortodox egyház négy világörökségi helyszíne, köztük Peja, Gracanica és Decan kolostorai.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki Szerbiától való függetlenségét. Az országot az ENSZ 111 tagállama ismerte el, teljes jogú ENSZ-tagságát Oroszország azonban megakadályozta.

Az amerikai delegáció ugyan támogatta Koszovó kérelmét, de az Egyesült Államoknak finanszírozási viták miatt nincs szavazati joga az UNESCO-ban.