Tízezer migráns tart Horvátországba

HORIZONTAL MIGRATION AND IMMIGRATION REFUGEE EXODUS CONSQUENCES OF WAR BORDER CHILD BOOTS A migrant child puts his boots, before crossing Serbian-Croatian border in the village of Berkasovo, on October 27, 2015. The European Union pledged to help set up 1
Ismét úton
Vágólapra másolva!
Újra mintegy 10 ezer migráns tart Szerbiából Horvátországba. Az utóbbi néhány napban csökkent a számuk, mivel a görög komphajók személyzetének sztrájkja miatt a migránsok nem tudtak Leszboszról a szárazföldre jutni - közölte a horvát sajtó.
Vágólapra másolva!

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban több mint 335 ezer migránst regisztráltak, nagy többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, többnyire Bapska körzetében. A horvát hatóságok a hét közepétől már vonattal, a szerbiai Sidről közvetlenül a horvátországi Bródba (Slavonski Brod), majd néhány órán belül már a szlovéniai Dobovára szállítják a migránsokat.

Ismét úton Forrás: AFP/Elvis Barukcic

Torlódás Szlovéniában

A 24sata című horvát napilap szerint emiatt Szlovéniában feltorlódnak a migránsok, mert Ausztria csak fokozatosan, kisebb csoportokban engedi be őket területére. A lap arról is írt, hogy az illegális bevándorlók egyre türelmetlenebbek, így szombat délután a brezicei befogadóállomáson kisebb összetűzés tört ki közöttük.

Sérültek is vannak

A Slovenske Novice szlovén hírportál beszámolója szerint a migránsok azokkal a

vaságyakkal ütötték egymást,

amelyeket a sátrakban helyeztek el a hatóságok. Egy migránst meg is késeltek a társai, de nem volt súlyos a sérülése - írta a portál. A sérültet kórházba szállították, és elfogták a késelőt is, aki az éjszakát börtönben töltötte; gyorsított eljárásban bíróság elé állítják. A rendbontást könnygázspray-vel és kutyákkal oszlatták szét a szlovén rohamrendőrök.

Kétszáz busz várakozik

Mintegy kétszáz autóbusz várakozik a szerb-macedón határ melletti Presevóban arra, hogy továbbszállítsa az országba érkező migránsokat Horvátország felé - számolt be róla a szerbiai közszolgálati televízió. Az utóbbi időben naponta csak néhány száz migráns érkezett a regisztrációs ponthoz a görög komphajók személyzetének sztrájkja miatt, így nem szállították át az embereket az égei-tengeri szigetekről a szárazföldre.

A sztrájk pénteki beszüntetése után ismét elindult a migránsáradat Nyugat-Európa felé,

így szombaton már 4900 embert regisztráltak Szerbiában, vasárnap éjféltől reggel kilencig pedig további 1300-at.