Klaus Iohannis kiment a tüntetők közé

Klaus Iohannis tüntetők között
Vágólapra másolva!
A román államfő fél órát töltött az Egyetem téren tüntető emberek között, de elmélyült beszélgetésre nem volt lehetőség. A résztvevőket arra biztatta, hogy maradjanak aktív szereplői a közéletnek.
Vágólapra másolva!

Kiment a bukaresti Egyetem téren napok óta tüntető emberek közé vasárnap este Klaus Iohannis román államfő, hogy meghallgassa követeléseiket, javaslataikat, és személyesen is szót váltson velük.

Klaus Iohannis a tüntetők között Forrás: MTI/Mediafax/Andreea Alexandru

Bukarestben és az ország nagyvárosaiban kedden kezdődött tüntetéssorozat, amelynek résztvevői a közélet megtisztulását, a kompromittálódott politikusok eltávolítását, a korrupció megfékezését követelik. A bukaresti tüntetők a hét folyamán több ízben számon kérték,

miért nem jelent meg választói között Klaus Iohannis államfő,

az egyedüli olyan politikus, akinek a legitimitását a tiltakozók sem kérdőjelezték meg.

Az elnök ehelyett előbb az elnöki palotába invitálta a tüntetők küldötteit, majd mikor azok elutasították, hogy képviselőket válasszanak maguk közül, pénteken megígérte, hogy felkeresi őket. A hét végére a tüntetéssorozaton résztvevők száma a kezdeti több tízezerről néhány ezerre csökkent.

Már nem akar előre hozott választást

Klaus Iohannis kevesebb mint fél órát töltött a téren, de a lökdösődést kivédeni próbáló testőrök és az operatőrök vastag gyűrűjében, a hátsó sorokból kiabálók hangzavara közepette

nem sok lehetősége volt elmélyültebb eszmecserét folytatni a demonstrálókkal.

Közben a "Korrupció öl", "Háromszázat, nem hatszázat (törvényhozót) akarunk", "Szabadíts meg a tolvajoktól" skandálás hallatszott.

A televíziós közvetítésekben csak egyes mondatfoszlányok hallatszottak az elnök által folytatott beszélgetésekből. Iohannis az egyik tüntetőnek ezt mondta:

Sok lázadást és reményt látott

Az államfő nem mondott beszédet, annak ellenére, hogy a többen azt skandálták, hogy adjanak neki hangosbeszélőt. Később Facebook-bejegyzésben összegezte az eseményt, miszerint sok "lázadást és reményt" látott a téren, és azt tanácsolta a jelenlévőknek,

mert csak összefogással tehetik olyanná Romániát, amilyennek mindannyian látni szeretnék.

Victor Ponta eddigi kormányfő szerdai lemondása után az államfő egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakításáról. A pártok a konzultációsorozat első fordulójában előre hozott választásokat vagy szakértői kormányt javasoltak, de nem akarnak politikusokból álló kormányt, és senki sem nevezett meg kormányfőjelöltet.