Elraboltak a szerb követség két munkatársát Líbiában

Vágólapra másolva!
Elrabolták a szerb nagykövetség sofőrjét és sajtófelelősét a líbiai Szabratában. Egyelőre senki nem vállalta fel az emberrablást.
Vágólapra másolva!

Elrabolták a szerb nagykövetség két munkatársát a líbiai Szabrátában, 70 kilométerre a fővárostól, Tripolitól - közölte a szerb külügyminisztérium vasárnap délután.

A tárca közleménye szerint a líbiai szerb nagykövetség sajtófelelősét és sofőrét vasárnap délelőtt rabolták el ismeretlenek. A szerb és a líbiai biztonsági szervek felvették a kapcsolatot, valamint Ivica Dacic szerb külügyminiszter is tárgyalt telefonon líbiai kollégájával, Mohamed al-Dairivel. A tárca további részleteket egyelőre nem közölt, de a közvéleményt arról biztosította, hogy mindent megtesznek az elraboltak biztonságos hazatérése érdekében.

Megrendeztek egy koccanást

Ivica Dacic a szerb közszolgálati televízióban néhány részletet is ismertetett. Elmondta, hogy

a nagykövetség küldöttsége Tunézia felé tartott, amikor belehajtottak a konvojba.

Az egyik autóban a nagykövet és a családja, a másikban a sajtófelelős ült. Néhány lövés is eldördült, és egy líbiai kísérő megsérült. A nagykövet sértetlenül vészelte át az incidenst.

- "A támadók megrendeztek egy koccanást, és amikor a sofőr kiszállt, hogy megnézze, mi történt, berángatták egy kocsiba. A támadásban legalább két autó vett részt" - ismertette a részleteket a szerb sajtóval Oliver Potezica, Szerbia líbiai nagykövete.

A B92 televízió beszámolója szerint a tettesek ezután megkérték az autóban utazó sajtófelelőst, hogy üljön át hozzájuk, majd azonnal elhajtottak.

- tette hozzá a nagykövet, majd úgy folytatta: véleménye szerint őt és a feleségét is elrabolták volna, ha nem lettek volna velük a gyerekeik. Oliver Potezica úgy véli, a támadásnak nincsenek politikai okai.

Nem tudják, kik az elkövetők

A szerb külügyminiszter kiemelte, hogy a hatóságok tisztában vannak a líbiai helyzet bonyolultságával, illetve azzal, hogy az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya és két parlamentje van: az egyik, a nemzetközi közösség által elismert kormány és parlament a kelet-líbiai Tobrukban, a másik, el nem ismert pedig a fővárosban, Tripoliban székel, és az ország különböző részei más-más fennhatóság alá tartoznak.

Ivica Dacic megerősítette, hogy egyelőre

nem tudni, kik az elkövetők,

senki nem vállalta magára az emberrablást, és követelésekkel sem állt elő senki. Meg nem erősített információk szerint a támadással összefüggésben elfogtak egy férfit, akitől a hatóságok információkat szereztek, miután szembesítették a sérült líbiai kísérővel.