Csádból indulhat el az új menekülthullám

A picture taken on September 16, 2015 shows a woman sitting in front of a tent in the Assaga refugee camp,  set up by the UN three months ago for Nigerian refugees who fled to southeast Niger to escape the Islamist group Boko Haram. In the Assaga camp, ma
Kilátástalanságban
Vágólapra másolva!
Az afrikai Csád-tó medencéjében kialakult helyzet - az aszály, a szegénység és a fegyveres konfliktus - tovább súlyosbíthatja a menekültválságot, ha a világ vezetői kudarcot vallanak a migrációval és az éghajlatváltozással foglalkozó csúcstalálkozókon - figyelmeztetett egy ENSZ-illetékes.
Vágólapra másolva!

Tony Lanzer, az ENSZ Száhel-övezeti regionális koordinátora az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a november 11-én a máltai La Valettában nyíló kétnapos Európai Unió-Afrika csúcstalálkozón és a hónap végén Párizsban kezdődő ENSZ-klímakonferencián hosszú távú megoldásokat kell találni a térség problémáira.

2,5 millió ember érintett

Mindkét tanácskozáson kulcsfontosságú kérdéseket tárgyalnak meg, amelyek különösen érintik az aszály sújtotta Csád-tó medencéjét, ahol eddig 2,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, és a Boko Haram iszlamista terrorszervezet miatt sokan külföldre menekültek. A világnak segítenie kell a Csád-medence országainak - Csádnak, Nigernek, Nigériának és Kamerunnak - nemcsak a fegyveresek sanyargatása elleni védekezésben, de az éghajlatváltozás hatásainak kiküszöbölésében is - hangsúlyozta a koordinátor.

Kilátástalanságban Forrás: AFP/Boureima Hama

Harcolnak a Boko Haram ellen

Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok jelenleg is együttműködik a térség négy államával a Boko Haram jelentette instabilitás megszüntetésében. Ugyanakkor egyre nőnek az aggodalmak a Boko Haram, illetve a líbiai és mali szélsőségesek közötti esetleges kapcsolatok miatt.
Tony Lanzer emlékeztetett: az általános felmelegedés és a szegénység okozta gondokat a demográfiai helyzet is súlyosbítja: A Száhel-övezetben a következő három évtizedben a lakosság lélekszáma várhatóan eléri a 150 millió.

1,8 milliárd euró Afrikának

A La Valetta-i csúcstalálkozón az EU várhatóan 1,8 milliárd eurós, Afrika megsegítésére szánt alap létrehozását jelenti be - mondta az ENSZ-illetékes, aki reményét fejezte ki, hogy más országok, közöttük az Egyesült Államok is követi a példát.