Négyszáz migránst mentettek meg Görögország partjainál

migráns, Leszbosz, Görögország
A menekültek a lehetetlen időjárási viszonyok között is útnak indulnak. Szerencsére szombaton jó idő volt, senki nem veszett a tengerbe.
Vágólapra másolva!
Csaknem négyszáz migránst mentettek meg a görög parti őrség és az európai uniós határvédelmi ügynökség hajói az Égei-tengeren, Törökország és Görögország partjai között szombaton.
Vágólapra másolva!

A görög hatóságok közlése szerint a nap folyamán hat kiterjedt mentőakciót hajtottak végre, ebből ötöt Leszbosz, egyet pedig Híosz szigeténél. Ezek során összesen kilenc, zsúfolásig tömött vízi jármű - hét felfújható gumicsónak, illetve egy-egy fa és műanyag bárka - utasait mentették meg.

A menekültek a lehetetlen időjárási viszonyok között is útnak indulnak. Szerencsére szombaton jó idő volt, senki nem veszett a tengerbe. Forrás: MTI/AP/Kosztísz Ntantamisz

Alkalmatlan bárkákon és csónakokon

A mérsékelt időjárásnak köszönhetően

szombaton egy migráns sem veszett bele a tengerbe.

Ez tizenegy napja először fordult elő az Égei-tengeren, ahol az utóbbi hetekben a rossz idő miatt megsokasodtak a tengeri útra alkalmatlan bárkákon és csónakokon érkező migránsokat érintő halálos hajótörések.

Több mint 3200-an vesztek a tengerbe

Ugyanakkor a hatóságok arra is figyelmeztettek, hogy estére ismét erőre kapott a szél a térségben, amely újra jelentős hullámokat korbácsolhat fel, növelve ezzel az út veszélyeit.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint

az év eleje óta 560 ezer migráns és menekült érkezett Görögországba

tengeri úton. A Földközi-tengeren keresztül ebben az évben már 700 ezren érték el Európát, és az átkelés során több mint 3200-an vesztek a tengerbe.