A dzsihádisták dicsekedtek az orosz gép elleni merénylettel

Egyiptom
Haszana, 2015. november 1. Egyiptomi szakértők a roncsok között 2015. november 1-jén, miután az előző nap 217 utassal és hétfőnyi személyzettel a fedélzetén lezuhant a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sínai-félszigeten fekvő Haszana közelében. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. (MTI/EPA/Haled el-Fiki)
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam dzsihádista szervezet vezetői a szíriai Rakkában, valamint velük kapcsolatban álló emberek a Sínai-félszigeten egymás közötti beszélgetéseikben egyebek mellett azzal kérkedtek, hogy sikerült elérni egy orosz utasszállító repülőgép lezuhanását a félsziget fölött. Ezt az NBC amerikai tévécsatorna péntek esti híradója jelentette meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

– jelentette ki egy tisztségviselő. Egy beszélgetésben azzal dicsekedtek, hogy miként okozták a repülőgép lezuhanását szombaton – tette hozzá. Az amerikai hírszerzés egy olyan Sínai-félszigeti csoport üzenetét is elfogta még a légi katasztrófa előtt, amely kapcsolatban áll az Iszlám Állammal, és ebben az üzenetben az állt, hogy "valami nagy dolog fog történni a térségben" – közölte az NBC.

Egyiptomi szakértők a roncsok között Forrás: MTI/EPA/Haled El-Fiki

Egymásnak gratuláltak

A CNN amerikai hírtévé szerint a szervezet nyilvánosságra hozott egy olyan videófelvételt, amelyen állításuk szerint több vezetőjük látható Aleppó szíriai városban, miközben gratulálnak Sínai-félszigeti szövetségeseiknek a katasztrófa után.

Egyre több a pokolgépre utaló jel

A pénteki brit sajtó szerint a brit és az amerikai hírszerzés olyan adatokhoz jutott, amelyek egyértelműen arra vallanak, hogy pokolgépes merénylet okozta a múlt szombaton Egyiptomban lezuhant orosz repülőgép katasztrófáját. Az AFP francia hírügynökség és a France2 közszolgálati televízió kairói tudósítója pedig megerősítette pénteken, hogy a Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőgép fekete dobozainak vizsgálata, összevetve a szerencsétlenség helyszínen talált nyomokkal, valamint a nyomozók tapasztalataival, "nyomatékosan alátámasztja" azt a feltételezést, hogy merénylet történt.