Nem járhatnak iskolába a terhes diáklányok Sierra Leonában

Vágólapra másolva!
Tízezer terhes diáklányt zártak ki az iskolai oktatásból Sierra Leonéban - állítja az Amnesty International. Külön oktatást ugyan kapnak, de az állami vizsgákat nem tehetik le. 
Vágólapra másolva!

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint mintegy tízezer terhes diáklányt zártak ki az iskolai oktatásból Sierra Leonéban, így a decemberben véget érő tanév záróvizsgáit sem tehetik le.

Az AI szerint a nyugat-afrikai ország kormánya még áprilisban döntött erről, mégpedig azzal az indokkal, hogy

A rendelet óta a tanárok megalázó testi ellenőrzéseknek vetik alá a diákokat - áll az AI közleményében. A diáklányok melleit és hasát nyomkodják, hogy megállípítsák, terhesek-e vagy nem - mondta el egy 18 éves lány az AI munkatársainak. Többeket pedig pedig terhességi vizsgálatra is köteleznek.

Civil szervezetek nyomására a terhes diáklányoknak ugyan külön oktatást tartanak, de az államilag elismert vizsgákat továbbra sem tehetik le.

Sierra Leonéban az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint több mint 14 ezer ebolavírus fertőzést regisztráltak a korábban kitört ebolajárvány alatt. 2014 közepén az ország iskoláit tíz hónapra bezárták, hogy csökkentsék a fertőzés veszélyét.

Ez alatt az AI információ szerint erőteljesen megnőtt a terhességek száma a fiatalkorúak körében. Több fiatal lány szexuális bűncselekmény eredményeként esett teherbe.