Az orosz utasszállító tragédiáján viccelődött a Charlie Hebdo

charlie hebdo PEN
A man reads, in a newsroom in Paris, the last issue of French satirical weekly Charlie on January 13, 2015. A defiant Charlie Hebdo cover of a crying Prophet Mohammed above the slogan "All is Forgiven" was reproduced by media around the world on January 13, its first since many of its staff were slain in a jihadi attack that killed 12 people on January 7. This week's post-attack edition of the French satirical magazine Charlie Hebdo will be made available in six languages including English, Arabic and Turkish. AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
Vágólapra másolva!
Két karikatúrát közölt a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállítóról a Charlie Hebdo szatirikus magazin. Egy orosz parlamenti képviselő szerint ezzel a lap megsértette az áldozatok emlékét. 
Vágólapra másolva!

A szatirikus francia magazin csütörtöki számában két karikatúra jelent meg a tragédiáról. A képeket az orosz külügyi bizottság tagja és a külügyminisztérium szóvivője sem hagyta szó nélkül.

Most az orosz gép tragédiáján viccelődött a szatirikus magazin Forrás: AFP/Bertrand Guay

Az első karikatúrán az Iszlám Állam dzsihádistáját ábrázolták, akinek a fejére roncsdarabok és az utasok testei hullanak. A képnek az a címe, hogy "Fokozódik az orosz légierő bombázása". A második rajzon egy koponya látható törött napszemüvegben, a háttérben pedig a gép roncsai. A szöveg, hogy inkább az Air Cocaine-nel kellett volna utazni.

A rajz arra az Air Cocaine néven elhíresült ügyre utal, amikor két franciát azzal vádoltak, hogy 680 kilogramm kokaint csempésztek a Dominikai Köztársaságból Franciaországba.

Sérti az áldozatok emlékét

Igor Morozov, az orosz parlament külügyi bizottságának tagja a karikatúrákat istenkáromlásnak nevezte, ami szerinte

sérti a tragédia áldozatainak emlékét.

Morozov elfogadhatatlannak tartja, hogy a katasztrófán viccelődjenek.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője is kommentálta Facebookon a rajzokat, és azt kérdezte, hogy van-e még valaki, aki Charlie? A szóvivő ezzel utalt arra a kampányra, amely a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen január 7-én elkövetett merénylet után bontakozott ki.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő is kegyeletsértőnek nevezte a karikatúrák megjelenését, és úgy nyilatkozott, hogy

Más orosz politikusok és közéleti szereplők is felháborodásuknak adtak hangot. Borisz Reznyik, az orosz újságírók szövetségének titkára szerint a karikatúrák nem felelnek meg az újságírói etika normáinak és erkölcstelenek.

Irina Jarovaja, a duma biztonságpolitikai és korrupcióellenes bizottságának elnöke szerint a Charlie Hebdo cselekedeteivel ösztönzi a terrorizmust.