A görög komposok sztrájkja miatt nem jönnek a migránsok

Migrants awaits for ferry in Mytilini, Lesbos Europe's Migrant Crisis Social Issue Europe Migrant Crisis Migrants Illegal Immigration HUMAN RIGHTS REFUGEE EXODUS Migrant and Immigration NurPhoto General News October 2015 Lesbos Immigration Lesvos Island E
Sztrájkolnak a komposok
Vágólapra másolva!
Az utóbbi 24 órában csupán ezer migráns érkezett Szerbiába Macedónia felől, a görög komphajók legénységének sztrájkja miatt ugyanis a migránsok nem tudnak Leszboszról a szárazföldre jutni – közölte reggeli híradójában a szerbiai közszolgálati televízió pénteken. 
Vágólapra másolva!

A szerb–macedón határ melletti Presevóban alig látni néhány embert – mondta az RTS helyszíni tudósítója. A hatóságok azonban arra számítanak, hogy miután a görög hajósok pénteken újra felveszik a munkát, a görög szigeteken rekedt mintegy 15 ezer ember majdnem egyszerre érhet Szerbiába.

Új befogadó központok

A téli időszakra készülve Szerbia újabb befogadó központokat alakít ki, és a vállalt háromezer főnél további háromezer migráns ideiglenes befogadását vállalta – tájékoztatta a szerb kormány csütörtökön az Európai Unió illetékeseit.

Megállapodtak

A nyugat-balkáni migráció által érintett országok október végi csúcstalálkozójukon 100 ezer migráns befogadásáról állapodtak meg. Ötvenezer embert befogad Görögország, a másik ötvenezret viszont a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országoknak kell elhelyezniük.

Sztrájkolnak a komposok Forrás: AFP/NurPhoto/Artur Widak

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a hideg idő ellenére télen sem fog mérséklődni a menekültáradat, így november és február között előreláthatóan átlagosan napi ötezren fognak Európába érkezni a Balkánon keresztül. A szervezet ezért 96,15 millió dollár összegyűjtésére szólította fel a nemzetközi közösséget Horvátország, Görögország, Szerbia, Szlovénia és Macedónia támogatására. A pénzt elsősorban a befogadóközpontok téliesítésére, valamint a higiéniai körülmények és a vízellátás javítására fordítanák.

Módosulhat az útvonal

Az UNHCR szerint emellett a következő hetekben módosulhat némileg a migránsok útvonala, a Macedónián, Szerbián és Horvátországon át vezető út mellett a Közel-Keletről érkezők megindulhatnak Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Montenegró, Románia és Koszovó felé.