Repülőgép-robbantástól félnek a britek

Egyiptom
Haszana, 2015. október 31. A Kogalymavia orosz légitársaság lezuhant Airbus A-321 típusú repülőgépének roncsai az egyiptomi Haszana közelében 2015. október 31-én. Az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó járat fedélzetén 217 utassal - köztük 17 gyerekkel - és hét főnyi személyzettel egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le a Sínai-félszigeten. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
A brit külügyminiszter szerint "jelentős a valószínűsége" annak, hogy robbanószerkezet okozhatta az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép hétvégi katasztrófáját. A brit kormány szerda éjjel bejelentette, hogy teljesen leállítja a légiforgalmat Nagy-Britannia és az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőközpont repülőtere között.
Vágólapra másolva!

A brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) este arra a következtetésre jutott, hogy az Egyiptomban lezuhant orosz Airbus katasztrófáját "jelentős eséllyel" robbanószerkezet okozta - mondta Philip Hammond külügyminiszter a BBC-nek. Szerintük a bomba a repülőgép fedélzetén robbant. A brit külügyminiszter nem részletezte, hogy London pontosan milyen információk alapján vonta le ezt a következtetést.

Leállnak a járatok

Nem sokkal korábban a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője is azt mondta, hogy a brit kormány szerint az orosz repülőgép lezuhanásának lehetséges okai között "igencsak elképzelhető" egy robbanószerkezet detonációja.

Hammond külügyminiszter szerdai éjjeli nyilatkozatában kijelentette, hogy brit repülésbiztonsági szakértők megvizsgálták Sarm-es-Sejk repülőterének biztonsági helyzetét. A kormány az ő jelentésükre alapozva úgy döntött, hogy

mostantól nem indulhatnak Nagy-Britanniából utasszállító repülőgépek az egyiptomi üdülőhelyre.

Az orosz gép maradványai Forrás: MTI/EPA

A brit kormány néhány órával korábban bejelentette, hogy a visszafelé, Sarm-es-Sejkből Nagy-Britanniába induló járatokat is "késlelteti" a repülőtér biztonsági helyzetének felülvizsgálata idejére.

Hammond szerint a Sarm-es-Sejkben tartózkodó briteket a brit kormány az egyiptomi hatóságokkal és a légitársaságokkal együttműködésben hazaszállítja. Becslések szerint jelenleg

kétezer brit turista tartózkodhat Sarm-es-Sejk térségében.

A brit kormány "nagy sajnálkozással, nagyon nem szívesen" döntött arról is, hogy nem ajánlja az utazást brit állampolgároknak Sarm-es-Sejkbe - mondta a külügyminiszter.

Az egyiptomiak kételkednek

Hammond elnézést is kért a brit turistáktól. Arról is beszélt, hogy a tiltás "milyen óriási" hatással lesz az egyiptomi gazdaságra, de a brit kormány a brit állampolgárok biztonságát minden egyéb megfontolás elé helyezi, "érje ezért bármilyen kritika".

Az első, igen éles kritika az egyiptomi külügyminiszter részéről érte a brit kormányt.

Számeh Sukri a BBC-nek nyilatkozva "elsietettnek és megalapozatlannak" nevezte London szerdán bejelentett intézkedéseit, amelyeket szerinte az eddigi vizsgálatok nem támasztanak alá. Sukri szerint a brit lépéseknek katasztrofális hatásai lesznek az egyiptomi turizmusra.

Az AFP hírügynökségnek korábban egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő mondta azt, hogy "rendkívül nagy a valószínűsége" a robbantásnak. Információi szerint a bombát egy bőröndben helyezték el a gép fedélzetén, és az okozta a tragédiát. A CNN és az NBC televíziós csatornának más szakértők is azt mondták, hogy robantás történt. A BBC ugyanakkor azt írja, hogy orosz szakértők szerint "korai kijelenteni", hogy merénylet történt.