Németországban bevezetik a menekültigazolványt

Illegális bevándorlás - Ausztria
Németországi belépésre váró bevándorlók a határ osztrák oldalán lévő Hangingban
Vágólapra másolva!
Németországban a koalíciós pártok újabb menekültügyi intézkedéscsomagról állapodtak meg, a csütörtökön Berlinben bemutatott tervek között szerepel, hogy gyorsított eljárással döntenek a biztonságos országokból származó menedékkérők ügyében.
Vágólapra másolva!

A koalíciós pártok megállapodása szerint az új típusú eljárást az úgynevezett repülőtéri eljárás mintájára folytatják le, ami azt jelenti, hogy a menedékjogi kérelmet egy hét alatt kell elbírálni, a döntés elleni jogorvoslatra pedig legfeljebb további két hét áll rendelkezésre.

Németországi belépésre váró menekültek a határ osztrák oldalán lévő Hangingban. Egy részükre gyorsított eljárás vár Németországban. Forrás: MTI/EPA/Peter Kneffel

Különleges állomások lesznek

A gyorsított eljárás alá vonják a hatóságokkal nem együttműködő, beutazási tilalommal sújtott vagy a menekültstátus megszerzésével nem először próbálkozó kérelmezőket is - mondta Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke a bajor testvérpárt (CSU) elnökével, Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel és Sigmar Gabriel alkancellár-gazdasági miniszterrel, az SPD elnökével folytatott megbeszélés után.

A gyorsított eljárás alá vont kérelmezőket

külön erre a célra szolgáló különleges állomásokon helyezik el. Összesen öt ilyen intézményt hoznak létre. A menekültválságban leginkább érintett Bajorország tartományban két olyan állomást - a manchingit és a bambergit - jelöltek ki, amelyeken már most is a menekültstátus megszerzésére igen csekély eséllyel rendelkező nyugat-balkáni menedékkérőket gyűjtik.

Aki nem dolgozik, fizet

Két évre felfüggesztik a családegyesítés lehetőségét az oltalmazottak, vagyis azon menedékkérők esetében, akik ugyan nem jogosultak menekültstátusra, de Németországban maradhatnak valamilyen ok miatt, például azért, mert hazájukban halálbüntetés fenyegetné őket.

Bevezetik továbbá a menekültigazolvány intézményét.

Az okmány segítségével csökkenthető a bürokrácia, megspórolható, hogy a menekülteket minden egyes hatóságnál és hivatalnál külön nyilvántartásba vegyék. Szintén a menekültekre vonatkozik, hogy aki nem dolgozik, hanem szociális támogatásból él, köteles hozzájárulni a német nyelvi és integrációs tanfolyamok költségéhez.