Tízezer éhező krokodil maradt a drogklán után

Honduras, krokodil, állat
TO GO WITH AFP STORY BY NOE LEIVA A hungry crocodile in the pool of a private farm in the San Manuel municipality, Cortes department, 220 km north of Tegucigalpa on November 1, 2015. Thousands of crocodiles (Crocodylus acutus) are starving since weeks ago after the owner of the farm was accused of drug trafficking in the United States. Several member of the prominent Honduran Rosenthal family, including businessman and former vice president (1986-90) Jaime Rosenthal, were accused in the U.S. of drug trafficking and money laundering. AFP PHOTO/Orlando SIERRA
Vágólapra másolva!
Tömeges pusztulás vár a hondurasi krokodilfarmon tartott állatokra, ha rövid időn belül nem oldják meg az ellátásukat. A farm tulajdonosait drogcsempészéssel gyanúsítják, számláikat befagyasztották.
Vágólapra másolva!

Több mint tízezer krokodil ellátásáról kell sürgősen gondoskodni Hondurasban.

A bőrükért és húsukért tartott állatok hetek óta nem esznek rendszeresen, mióta a krokodilfarmot fenntartó Rosenthal-család tagjait drogcsempészés gyanúja miatt letartóztatták.

Befagyasztott eleség

A befolyásos hondurasi klán számláit befagyasztották az amerikai hatóságok, jelenleg a krokodilok és a farmon tartott hét oroszlán etetésére sincs pénz.

Dühös dolgozók

A helyzetet nehezíti, hogy a farm dolgozói sem kapták meg fizetésüket, akik kártalanításukig nem hajlandóak ellátni az állatokat - visszautasították egy természetvédelmi szervezet felajánlását is, ami pedig másfél tonna csirkehúst küldött volna a hüllőknek.

Hetek óta nem kapnak rendszeres ellátást a Rosenthal-család farmján tartott krokodilok Forrás: AFP/Orlando Sierra

Kedden aztán egy helyi cég két tonna tehénbelet osztott szét az éhező állatok között – ez a farm menedzsere szerint 2-3 napig lesz elég a krokodiloknak és az oroszlánoknak, utána viszont meg kell oldani a rendszeres ellátásukat.

Honduras urai

A Rosenthal-család egyike volt Honduras legbefolyásosabb és gazdagabb klánjainak.

A krokodilfarm csak kisebb vállalkozásuknak számított, hiszen a család egy bankot és hetilapot is működtetett, a Tiempót, de övék a dél-amerikai ország legnépszerűbb futballklubja, a Marathon is, írja a BBC.

A csúcsról bukni

A családfő, a 79 éves Jamie Rosenthal négy évig volt Honduras alelnöke, és miniszteri posztot töltött be a kormányban fia, Yani is. Apát és fiút, valamint Yani unokahúgát, Yankelt október 5-én, Miamiban fogták el. A családot pénzmosással és drogcsempészéssel gyanúsítják.