Bush szerint túlságosan arrogánsan kezelték 9/11-et

george h.w. bush
HOUSTON, TX - NOVEMBER 02: President George H.W.Bush in attendance at Reliant Stadium for the Philadelphia Eagles v Houston Texans game on November 2, 2014 in Houston, Texas. Bob Levey/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy új életrajzi könyv szerint az idősebb George Bush korábbi amerikai elnök igen kemény szavakkal illette Dick Cheneyt és Donald Rumsfeldet, akik meghatározó szerepet játszottak fia kormányában. Szerinte úgy viselkedtek, mintha mindenáron harcolni akarnának a Közel-Keleten.
Vágólapra másolva!

Sors és teljesítmény: George Herbert Walker Bush amerikai Ödüsszeája című életrajzi könyv azt állítja, hogy az idősebb Bush szerint Cheney és Donald Rumsfeld túlságosan keményvonalasan és arrogánsan kezelte a szeptember 11-i támadásokat. A könyv hangfelvételeken alapul, amelyeket a Fehér Házban rögzítettek, de felhasználtak a korábbi elnökkel és feleségével készített interjúkat is.

George H.W.Bush keményen bírálta Cheneyt és Rumsfeldet Forrás: AFP/Bob Levey

Dick Cheney védelmi miniszterként dolgozott Bush 1989 és 1993 között regnáló kormányában, később pedig fia kabinetében vállalt szerepet alelnökként. A szeptember 11-i támadások után az idősebb Bush azt állította Cheneyről, hogy nagyon keményvonalas lett és már nem az az ember, akivel ő dolgozott.

A jövő héten megjelenő könyv szerint Bush úgy véli, Cheney és Rumsfeld igen „vaskalapos" álláspontot képviselt a terrortámadások után, úgy viselkedtek, mintha mindenáron harcolni akarnának a Közel-Keleten.

Az ifjabb Bush szerint apja soha nem beszélt az aggályairól Forrás: AFP

A fia szerepéről szólva úgy fogalmazott: „Ő a fiam és a szerinte legjobb utat választotta. Én érte vagyok, ennyire egyszerű a képlet". Amiatt viszont már bírálta fiát, hogy megengedte Cheneynek, hogy egyfajta saját állami részleget építsen ki az adminisztráción belül.

Donald Rumsfeld, George W. Bush és Dick Cheney Forrás: AFP/Tim Sloan

Donald Rumsfeldet "arrogáns fickónak" nevezte az idősebb Bush és szerinte sokat ártott a fiának. Bush azt is elárulta, hogy soha nem állt közel Rumsfeldhez. A volt védelmi miniszter még nem kommentálta a kijelentéseket, Cheney viszont megvédte akkori politikáját.

Szerinte ugyanis

a szeptember 11-i támadás súlyosabb volt, mint Pearl Harbor,

az okozott kárt és az áldozatok számát tekintve is. „Élveztem olvasni a könyvet, mert kiderült belőle, hogy mit gondolt az elnök a kulcsfontosságú pillanatokban. Büszke vagy rá, hogy szerepelek benne" – fogalmazott.

A fiatalabb Bush azt állította, apja soha nem beszélt neki a két politikussal kapcsolatos aggályairól.