Ismét tízezrek vonultak utcára Romániában

Victor Ponta
Victor Ponta
Vágólapra másolva!
Ismét tüntetők tízezrei vonultak utcára szerda este Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban az után, hogy az előző esti kormányellenes tüntetésre hivatkozva Victor Ponta miniszterelnök szerdán bejelentette lemondását.
Vágólapra másolva!

A demonstrálók a parlament feloszlatását, a korrupt döntéshozók megbüntetését, a "kompromittálódott politikustársadalom" távozását követelték, világossá téve, nem azért mondatták le a szociáldemokrata Pontát, hogy a jobbközép ellenzéket segítsék hatalomra.

Victor Ponta Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A tömeg "Huszonhat éve felváltva loptok", "Románia sírásói", "Takarodjatok mindnyájan" feliratokat emeltek a magasba. A spontán demonstrációnak nincsenek vezetői, szónokai vagy megfogalmazott politikai programja. A román média becslése szerint

Bukarestben mintegy 30 ezren, a többi nagyvárosban együttvéve körülbelül ugyanennyien vonultak az utcára változást követelve.

Szemétdombra az összes politikussal

A tömeg egyebek mellett a "Szemétdombra az összes politikussal, becsületes embereket akarunk", "Meg kell érdemeljétek a voksomat", "Nem vásároltok meg két lemondással", "Mi 300-ra, nem 600-ra voksoltunk" jelszavakat skandálta, ez utóbbival a parlament létszámára utalva.

Az előző napi tüntetés jelszavai közül szerda este a "Korrupció öl" és a "Korrupció mérgez" szlogent skandálták a legtöbbször a bukaresti Egyetem téren összegyűlt tüntetők, akik megbénították a közlekedést a város központjában.

A spontán demonstrációk sorozata amiatt kezdődött, hogy a bukaresti politikai vezetők egymásra próbálták hárítani a felelősséget a múlt pénteki bukaresti tűzvészért, amelyben 32-en meghaltak, és több mint 150-en szenvedtek füstmérgezést és súlyos égési sérüléseket.

Klaus Iohannis államfő csütörtökre és péntekre konzultációra hívta a parlamenti pártokat egy új kormány megalakítása érdekében.