A britek szerint bomba is okozhatta az orosz utasszállító tragédiáját

Haszana, 2015. október 31. A Kogalymavia orosz légitársaság lezuhant Airbus A-321 típusú repülőgépének roncsai az egyiptomi Haszana közelében 2015. október 31-én. Az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó járat fedélzetén 217 utassal - köztük 17 gyerekkel - és hét főnyi személyzettel egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le a Sínai-félszigeten. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
A brit kormány szerint robbanószerkezet is okozhatta a szombaton lezuhant orosz utasszállító katasztrófáját. Egyelőre nem indulhatnak járatok Sarm-es-Sejkből a szigetországba, amíg brit biztonsági szakértők nem vizsgálják meg az egyiptomi reptér biztonsági eljárásait. 
Vágólapra másolva!

A brit kormány szerint robbanószerkezet is okozhatta az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép hétvégi katasztrófáját.

A Downing Street szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette azt is, hogy

egyelőre nem indulhatnak az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőközpont repülőteréről járatok Nagy-Britanniába.

A szombaton lezuhant orosz repülőgép is erről repülőtérről szállt fel.

A Kogalymavia orosz légitársaság szombaton zuhant le az egyiptomi Haszana közelében Forrás: MTI/EPA/-------------------

A brit kormányszóvivő szerint brit szakértők indultak Sarm-es-Sejkbe, hogy a helyszínen ellenőrizzék a légikikötőben alkalmazott biztonsági eljárásokat. Az onnan Nagy-Britanniába induló járatok felfüggesztése a brit szakértői csoport munkájának végéig tart.

David Cameron brit miniszterelnök szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját (COBRA) a helyzet áttekintésére.

Robbanószerkezet is lehetett a gépen

Jóllehet egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mi okozta az orosz Airbus katasztrófáját, mivel még tart a vizsgálat, azonban a legutóbbi információk alapján a brit kormányban az az aggály támadt, hogy

- fogalmazott szerda esti tájékoztatóján a brit kormányfői hivatal szóvivője.

Azt nem részletezte, hogy London pontosan milyen információk alapján jutott erre a véleményre. Azonban az al-Maszri al-Jóm című egyiptomi napilap is azt írta bírósági forrásokra hivatkozva, hogy a gép fekete doboza szerint egy robbanás történt a gépen, és a hajtóművek egyszerre álltak le.

Kijelentette ugyanakkor, hogy mindezek alapján szerda estétől "késleltetik" a Sarm-es-Sejkből Nagy-Britanniába irányuló járatok indulását, időt engedve a brit szakértői csoportnak a helyi biztonsági intézkedések megvizsgálására, és annak eldöntésére, hogy szükségesek-e további intézkedések.

Csak elővigyázatosság

A brit kormányszóvivő közölte, hogy a szakértők már elindultak az egyiptomi üdülőközpont repülőterére, és várhatóan

még csütörtökre virradó éjjel elvégzik a kitűzött biztonsági vizsgálatokat.


A szóvivő szerint szerda este Nagy-Britanniából már nem terveznek turistajáratokat Sarm-es-Sejkbe, így az oda irányuló légiforgalmat az intézkedés jelenleg nem érinti.

A Downing Street illetékese szerint "elővigyázatossági" intézkedésekről van szó. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a brit külügyminisztérium nem módosította az Egyiptomra vonatkozó hivatalos utazási útmutatást.