Lemondott Victor Ponta

Romanian Prime Minister Victor Ponta is pictured during an interview with journalists at the Romanian Government headquarters in Bucharest on June 9, 2015. Ponta addressed representatives of foreign media few days after he refused to step down despite bei
Victor Ponta
Vágólapra másolva!
Victor Ponta román miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy benyújtotta lemondását.
Vágólapra másolva!

Victor Ponta bukaresti sajtótájékoztatóján kijelentette: kötelességének érzi megállapítani, hogy legitim a társadalom haragja, és nem akarja a miniszterekre és a helyi hatóságokra hárítani a felelősséget a múlt pénteki bukaresti tűzvészért, amely 32 emberéletet követelt.

Victor Ponta Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Kedden este 25 ezren tüntettek Bukarestben Cristian Popescu Piedone negyedik kerületi polgármester, Gabriel Oprea belügyminiszter, kormányfőhelyettes és Victor Ponta miniszterelnök lemondását követelve.

A koalíció sorsa

Victor Ponta román szociáldemokrata miniszterelnök lemondása után is kész fenntartani a kormánykoalíciót a kisebbik koalíciós párt, a Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes vezette Románia Haladásáért Országos Szövetség. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke viszont elképzelhetetlennek tartja, hogy a kormányfő lemondása után az a baloldali koalíció alakítson újabb kormányt, amely a Ponta-kormány számára biztosította a parlamenti többséget.

Lemondott a kerületi polgármester is

Röviddel Victor Ponta lemondása után bejelentette a lemondását Bukarest negyedik kerületének polgármestere, Cristian Popescu Piedone is, akinek a távozását ugyancsak követelte a közvélemény.

Előrehozott választást akarnak a liberálisok

A miniszterelnök lemondása nyomán előrehozott választást akar az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), és ezt az álláspontot fogja képviselni a Klaus Iohannis elnökkel folytatandó tárgyalásokon is. Alina Gorghiu, a PNL társelnöke szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a közvélemény akaratát. Úgy értékelte, hogy a kedd esti nagyszabású kormányellenes tüntetés a hanyagság, az arrogancia és a korrupció elleni állásfoglalás volt. Szerinte az állampolgárok és a civil társadalom hathatós figyelmeztetést intézett a politikusokhoz. Romániában a jövő év őszén lennének esedékesek a parlamenti választások.