Tetszett neki egy Orbánt zsidózva támogató poszt, ezért kizárták a Szabadságpártból

Susanne Winter (Nationalratsabgeordnete/r) Studio FPÖ Nationalrat Parlamentarier/in Portrait des/der Abgeordneten XXIV. Gesetzgebungsperiode 2011 Einzeln Innenaufnahme Porträt Susanne Winter
Susanne Winter
Vágólapra másolva!
Az osztrák Szabadságpárt kizárta soraiból Susanne Winter képviselőt, aki antiszemita megjegyzést fűzött egy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Soros Györgyöt vádoló mondatairól beszámoló cikkhez a Facebookon.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Szabadságpárt előbb lemondásra szólította föl, majd - miután a képviselőnő maga nem lépett ki – kizárta soraiból Susanne Winter képviselőt, és a mandátumáról való lemondásra is felkérte. Winter eredetileg egy Hans-Jörg Öhlmann nevű Facebook-felhasználó posztjára válaszolt, amely – egy cikket idézve, melyben Orbán Viktor az európai politikába való beavatkozással vádolja Soros Györgyöt – azt írta, hogy „a cionista zsidó pénz globális probléma. Európa, különösen Németország most megkapja a bosszút a gazdag cionista amerikai zsidóktól azért, mert évszázadokon keresztül üldözték a zsidókat Európában. A cionisták szerint – szólt a bejegyzés – Európát és különösen Németországot meg kell gyengíteni, mint az USA gazdasági vetélytársát.” Winter ehhez azt a megjegyzést fűzte, hogy „Ez nagyszerű. A számból vette ki a szót. Én sok mindent nem írhatok le, ezért különösen büszke vagyok a bátor és független emberekre."

Susanne Winter Forrás: Parlamentsdirektion/WILKE

Törölte a posztot

Az első támadások után Winter törölte a posztot, majd azt mondta, hogy „idétlen” volt, valamint „számos zsidó barátja van”, ezzel további olajat öntve a tűzre. Mindezek után a Szabadságpárt azonnal lépett: a párt főtitkára, Herbert Kickl lemondásra szólította föl Wintert azzal, hogy „amit tett, az a legteljesebb mértékben elfogadhatatlan. A Szabadságpártban nincs helye az antiszemitizmusnak”.

Volt már gondja a törvénnyel

Winternek nem ez az első összeütközése a törvénnyel kisebbségek ügyében. Korábban

egy grazi bíróság 24 ezer euró büntetésre és háromhavi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte,

miután durván szidalmazta a muzulmán hívőket. "A mi értelmezésünk szerint Mohamed gyermekmegrontó" - mondta akkor.

Átlépett egy határt

A képviselőnő megszólalásával átlépett egy "piros vonalat" – nyilatkozta a Szabadságpárt szóvivője, aki szerint ezért nincs helye sem a pártban, sem a parlamentben.

– tette hozzá. Winter ugyanakkor bejelentette, hogy a mandátumáról nem mond le, és a függetlenek között folytatja. "Tizenöt évet dolgoztam a pártért, szomorú, hogy mindezt odadobják egy hibás megjegyzésért" – nyilatkozta a bejelentés után.

Nem hiányzik majd a bizottságból

Az eset iróniája, hogy Winter korábban az osztrák parlament osztrák-izraeli bizottságának is a tagja volt, bár a bizottság néppárti elnöke szerint egyetlen ülésen sem vett részt. "Nekünk a távozása nem nagy veszteség,

eddig sem tett semmit, most pedig szégyent hozott a bizottságra

és az egész parlamentre is" - nyilatkozta Michaela Steinecker, a bizottság elnöke. A szociáldemokraták már hétfő este követelték a képviselőnő lemondását, és a legfőbb ügyészhez fordultak, hogy indítson eljárást az osztrák gyűlöletkeltésre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.