Szigorították a szabályokat a diszkótűz hatására

Bukarest, tűzvész, klub
Bukarest, 2015. október 31. A tűzeset egyik túlélője izolációs takaróval a vállán dohányzik a leégett belvárosi szórakozóhely előtt Bukarestben 2015.október 30-án. Szemtanúk szerint a koncerten használt pirotechnika egy szikrája lángra lobbantotta a hangszigetelést. A tűzesetben 27 ember vesztette életét, több mint százan megsérültek. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Szigorította a román kormány a tűzvédelmi előírásokat a péntek esti bukaresti diszkótűz hatására. A tragédiának már 32 halálos áldozata van.
Vágólapra másolva!

A tűzvédelmi előírások szigorításáról döntött a román kormány, annak a péntek esti bukaresti tűzvészvésznek a hatására, amely több mint 30 emberéletet követelt és több mint száz embernek okozott súlyos sérüléseket.

A klubban nem voltak vészkijáratok Forrás: MTI/EPA/Str

A kedden hozott sürgősségi kormányrendelet

felhatalmazza a tűzoltóságot, hogy bármilyen nyilvános intézményt, vendéglátó- vagy szórakozóhelyet bezárasson,

ha azok nem tartják be a tűzrendészeti előírásokat és a közönség testi épségét veszélyezteti. Eddig ezt csak a működési engedélyeket kiadó polgármesteri hivatalok tehették meg. A hatóságok súlyos bírságot is kiszabhatnak azokra a szórakozóhelyekre, amelyekben a látogatók száma több mint tíz százalékkal túllépi a működési engedélyben meghatározott maximális létszámot.

Önként bezártak

A kormány már korábban bejelentette, hogy ellenőrzési kampányt indít az éjszakai szórakozóhelyeken.

A romániai klubok többsége azonban önként bezárt,

egyes vállalkozók pedig bejelentették, hogy - a törvény által egyébként megkövetelt - vészkijáratokkal, füstérzékelőkkel és automata oltóberendezésekkel fogják felszerelni az általuk működtetett szórakozóhelyet.

32 halott, 135 sebesült

Kedden 32-re emelkedett az áldozatok száma, miután reggel belehalt sérüléseibe egy súlyos légúti károsodással és testének több mint felén égési sérülésekkel kórházba került 28 éves lány.

Már 32 halálos áldozata van a tragédiának Forrás: AFP/Andreea Tanase

A Mediafax hírügynökség összesítése szerint a tűzvész 135 sebesültjét ápolják a bukaresti kórházakban,

közülük 18-an vannak életveszélyes, 17-en pedig súlyos állapotban.

A keddi kormányülésen arról is döntöttek, hogy áldozatonként 5000 lejes, vagyis 350 ezer forintos gyorssegélyben részesítik a pénteki tűzvész áldozatainak családjait.

Nem voltak vészkijáratok

Szombaton Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes azt mondta, hogy

a Colectiv klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok.

A román hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők szerint a polgármesteri hivatal illetékesei csúszópénz ellenében hunytak szemet a szabálytalanságok felett.

A román államfő háromnapos gyászt hirdetett, és televíziós beszédében a korrupció és az inkompetencia elleni összefogásra szólított fel, levonva az eset tanulságait.