Nincsenek repesznyomok az orosz utasszállítón

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma által közreadott felvételen egyiptomi katonai járművek közelítik meg a lezuhant orosz utasszállító gép farokrészét az egyiptomi Sínai-félszigeten fekvő Haszana közelében. A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság Szentpétervárra tartó repülőgépe 217 utassal és hétfőnyi személyzettel a fedélzetén előző nap zuhant le. A szerencsétlenséget senki sem élte túl (MTI/AP/Makszim Grigorijev)
Vágólapra másolva!
Az előzetes vizsgálatokból ítélve az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép épen maradt külső burkolatán vagy farokrészén nincsenek külső behatásra utaló nyomok, repeszbecsapódásokról vagy fegyvertalálatról tanúskodó sérülések - közölte kedden az Interfax orosz hírügynökség kairói forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A TASZSZ saját forrásaira hivatkozva viszont azt írta, hogy a baleset helyszínén találtak olyan "elemeket", amelyek szerkezetileg nem tartoznak a lezuhant géphez. Ezeket a tárgyakat megvizsgálják. A CBS amerikai hírtelevízió közben arról adott hírt, hogy egy infravörös tartományban működő amerikai műhold a katasztrófa pillanatában hő okozta villanást észlelt. A hírcsatorna szerint ezt akár pokolgép, akár az üzemanyagtartályban vagy a hajtóműben történt robbanás is okozhatta. Egyelőre folyik a vizsgálat.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma által közreadott felvételen egyiptomi katonai járművek közelítik meg a lezuhant orosz utasszállító gép farokrészét Forrás: MTI/AP/Orosz rendkívüli helyzet/Makszim Grigorijev

Van magyarázat a vészjelzés elmaradására

Az Interfax azt is írja kairói forrásaira hivatkozva, négy perccel az előtt, hogy a gép eltűnt a radarok képernyőjéről, a pilóták teljesen megszokott kommunikációt folytattak a repülésirányítással, és semmi sem utalt arra, hogy gondok támadtak a fedélzeten. Minden jel szerint a gépen hirtelen következett be a katasztrófát okozó esemény, és a pilótáknak arra sem volt idejük, hogy vészjelzést adjanak le.

Műszaki hibáról írnak

Műszaki hiba áll a légi katasztrófa mögött, amely során egy orosz utasszállító repülőgép lezuhant a Sínai-félsziget északi részén - írta az al-Maszri al-Jóm egyiptomi napilap a fekete dobozokat vizsgáló szakértői csoport egyik tagjára hivatkozva. A meg nem nevezett forrás szerint a gép hátsó részében történt meghibásodás, amely egy repedést okozott a farokrész jobb falában. "A feketedoboz felfedi az Iszlám Állam hazugságát" című írás szerint mindez kizárja annak a lehetőségét, hogy a dzsihadista szervezet egyiptomi ága lőtte le a szerencsétlenül járt gépet.

Senki sem élte túl a katasztrófát

A Kogalymavia légitársaság Airbus A-321-es repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, és a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt, de a gépen utazott négy ukrán és egy fehérorosz állampolgár is.

Bejelentkeztek a terroristák

Az Iszlám Állam terrorszervezet egyiptomi ága, a főleg a Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Sínáa (Sínai Tartomány) mintegy nyolc órával a történtek után közleményt adott ki, azt állítva, hogy az orosz gépet "a kalifátus katonáinak sikerült leszedniük az égről". Az egyiptomi és az orosz hatóságok azonnal kizárták, hogy terrortámadás történt volna, de a végső szót csak a feketedobozok adatainak kiértékelése után lehet kimondani.