Merkel legalizálná a migrációt

President of Honduras visits Germany Germany Honduras Angela Merkel SQUARE FORMAT
German Chancellor Angela Merkel (CDU) speaking during a press conference after talks with President of Honduras Juan Orlando Hernandez, at the federal chancellery in Berlin, Germany, 27 October 2015. PHOTO: GREGOR FISCHER/DPA
Vágólapra másolva!
Az EU saját maga hozna menekülteket Törökországból Angela Merkel kancellár tervei szerint. A kancellár elképzelésével Horst Seehofer bajor miniszterelnök is egyetért. A német kancellár Törökország helyzetén könnyítene azzal, hogy az EU saját maga hozna törvényesen menekülteket a területére. Ehhez viszont kvóták kellenek.
Vágólapra másolva!

Törökországgal együttműködve kell véget vetni a menekültkrízisnek a görög–török uniós külső határon, és "legalizálni kell a migrációt" – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

Merkel a bajor miniszterelnökkel, Horst Seehoferrel közös nyilatkozatában kiemelte, hogy a menekültek Európába érkezését Törökország tehermentesítése érdekében kell törvényes útra terelni. Az Európai Unió és Törökország így meg tudja osztani egymás között a Törökországba érkezett kétmillió menekült ellátásának terhét.

Angela Merkel német kancellár törvényes úton hozna menekülteket Európába Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Gregor Fischer

A migráció legalizálásáról Merkel és Seehofer még vasárnap állapodott meg. Kettejük terve szerint össze kell hívni egy EU–Törökország csúcstalálkozót, amelyen dönteni kell egy "legális menekültkontingens" áttelepítéséről. Merkel és Seehofer viszonya korábban nem volt túl jó, Seehofer még ultimátumot is adott a kancellárnak.

Az embereket az EU hozná Törökországból a saját területére.

A kancellár a német iparvállalatok szövetségének (BDI) keddi berlini konferenciáján elmondott beszédében hangsúlyozta: ha sikerül elérni egy kontingens legális áttelepítését, "meg kell osztani a terheket a tagállamok között, különben nem fog működni a rendszer". A korábbi tervek szerint ez egy kvótarendszer lenne. Az EU keleti tagállamai - köztük Magyarország - viszont elutasítják a menekültkvóták ötletét.

"Teljesen abszurd lenne az illegális migránsok elosztását szolgáló kötelező kvótarendszer bevezetése, ugyanis az Európai Tanács kétszer is, áprilisban és júniusban is úgy döntött, nem lehet kötelező a kvótarendszer" - mondta a kormányszóvivő az M1 aktuális csatornáján pénteken.

Merkel nyilatkozatával kapcsolatban megkerestük Kovács Zoltán kormányszóvivőt. Kérdéseinket írásban kérték, amint érkezik válasz, frissítjük cikkünket.