Közösen gyakoroltak amerikai és orosz vadászgépek

Russian military aircraft at Syria's Hmeimim airfield airfield aircraft Russia air runway Syria air force military aircraft air-space forces SQUARE FORMAT
2713674 10/07/2015 Russia's Su-24 aircraft takes off from Syria's Hmeimim airbase. Dmitriy Vinogradov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Szíria légtere fölött gyakorolták azt, hogy mit kell tenni, ha közel kerülnek egymáshoz. Csak percekig repültek egymás mellett, de a két ország katonai vezetői máris azon vitatkoznak, hogy ez hadgyakorlat volt-e vagy sem.
Vágólapra másolva!

Három percig egymás mellett repült egy orosz és egy amerikai vadászrepülő Szíria légterében. A gépek 8 kilometeres távolságra közelítették meg egymást. Abban egyetért az orosz és amerikai hadvezetés, hogy a gépek pilótái

a véletlen összetűzések elkerülését gyakorolták.

Az viszont már nem egyértelmű, hogy a három perces közös repülés hadgyakorlat volt, vagy sem.

A kommunikációt gyakorolták

"Ez csak egy próbarepülés volt, egy-egy amerikai és orosz gép vett részt benne, és a múlt hónapban elfogadott biztonsági eljárást tesztelték" - közölte kedden a Pentagon. Jeff Davis szóvivő azt mondta, hogy gyakorolni kellett, mit a teendő, ha Szíriában közel kerül egymáshoz egy amerikai és egy orosz gép.

Az oroszok szerint ez viszont már hadgyakorlat. Andrej Kartapolov vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának parancsnoka azt mondta, hogy az amerikai és az orosz légierő kedden közös hadgyakorlatot tartott, amelynek során kidolgozták az egymás harci repülőgépeinek veszélyes megközelítése esetén követendő eljárásrendet a szíriai légtérben.

Az orosz bázisról száll fel egy repülő Szíriában Forrás: RIA Novosti/Dmitriy Vinogradov

Washington és Moszkva a múlt héten írt alá egy memorandumot az esetleges incidensek elkerülésére a szíriai légtérben. Az ebben kidolgozott eljárásrend lehetővé teszi az amerikai stratégiai légi hadműveletek katari központja és a Latakia tartománybeli Hmeimim támaszponton állomásozó orosz légi irányítás közti információcserét.

Vannak viták

Az Egyesült Államok és szövetségesei több mint egy éve folytatnak légi hadjáratot Szíriában és Irakban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen. Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Szíriában, szintén azt állítva, hogy az Iszlám Állam és más terrorcsoportok ellen lép fel. A Nyugat ugyanakkor azzal vádolja Moszkvát, hogy harci gépei jórészt az általuk támogatott - Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló - lázadókat veszik célba.

Az Egyesült Államok korábban többször nehezményezte, hogy az orosz gépek túl közel repülnek az övéihez, és Törökország légterét kétszer is megsértették az orosz vadászbombázók.