A kómába esett illegális bevándorló 2,5 milliárdot kapott

kóma
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Csak megfázott – mondták az orvosok, és hazaküldték egy New York-i kórházból a hatéves kislányt, aki két héttel később kómába esett, és bár később felébredt, súlyos agykárosodása lett. Az illegális bevándorló magyar szülők a bírósághoz fordultak, ahol nemrég Rónai Péter ügyvéd megnyerte nekik a pert. Mintegy 2,5 milliárd forintnyi kártérítést kapnak.
Vágólapra másolva!

Zsuzsa szőke hajú, szép arcú lány: pár éve még életvidám, jó tanuló gyerek volt, most tolószékkel tud csak közlekedni, beszédét pedig alig érteni.

Súlyos agykárosodást szenvedett, mivel több mint fél évig kómában feküdt,

miután egy New York-i kórházban félrekezelték.

Egerből New Yorkba

Az akkor egyéves Zsuzsa és szülei 2001-ben mentek ki az Egyesült Államokba.

Egerben éltek, de a jobb élet reményében az óceánon túl keresik a boldogulásukat.

Illegális bevándorlóként Zsuzsa édesapja építkezéseken dolgozott, az édesanyja pedig vele volt otthon.

Csak egy kis megfázás?

Az iskolában jól teljesítő kislány egy nap fülfájásra panaszkodott. Szülei elvitték a kórházba, ahol az orvos egy megfázás okozta szövődményt diagnosztizált, és néhány napig tartó antibiotikumos kezelést írt elő.

Csak megfázott - mondták az orvosok, és antibiotikumot írtak fel (képünk illusztráció) Forrás: Photononstop/Eric Audras

Ám az akkor hatéves Zsuzsa állapota nem javult, két hétre rá elájult. Hiába vitték azonnal kórházba, kómába esett, és nem ébredt fel. Kiderült, hogy nem megfázott, hanem súlyosabb betegség, agyhártyagyulladás gyűrte le, csak ezt nem ismerte fel elsőre az orvosa.

Le akarták kapcsolni

Zsuzsa állapota nem javult, és csak gépek tartották életben. A kórház egy idő után közölte a szülőkkel: ideje lekapcsolni a berendezéseket. Lányuk halálos ítéletét a szülők nem akarták tudomásul venni, de hiába mondogatták, hogy Zsuzsa mintha reagálna apróbb rezzenésekkel, és látnak reményt.

A félrekezelt kislány kómába esett (képünk illusztráció) Forrás: Thinkstock

A kórház viszont úgy vélte, Zsuzsa sosem ébred fel a kómából, ezért

ragaszkodtak ahhoz, hogy lekapcsolják őt a gépről, mondván: a szervei másokon legalább még segíthetnek.

A szülők Rónai Péter magyar származású New York-i sztárügyvédhez fordultak, aki a bíróságon megakadályozta ezt a lépést.

Fél évre rá felébredt

Ezután még fél évig volt kómában Zsuzsa, majd egyszer csak felébredt. A szülők öröme határtalan volt, ám

a hosszú, kómában és gépekre kötve eltöltött idő súlyos és maradandó agykárosodást okozott.

A lány nem tud járni, tolószékbe kényszerült. Nem is nagyon beszél, ha pedig megszólal, az leginkább a süketnémák alig érhető kommunikációjára hasonlít. Nemrég újabb csapás érte a szülőket: az immár 15 éves lánynál leukémiát diagnosztizáltak.

Rekordösszegű kártérítés

A szülők Rónai Péter segítségével időközben pert indítottak a lányukat kezdetben félrekezelő állami kórház ellen. A bíróság pedig nemrég kimondta, hogy a kórház téves diagnózisa okolható azért, hogy a kislány kómába esett, emiatt pedig élete teljesen megváltozott, súlyos agykárosodást szenvedett.

Az ügyvédnek ez a mostani volt a legnagyobb összegű kártérítési pere Fotó: Bielik István - Origo

A bíróság mintegy 2,5 milliárd forint – 8,5 millió dollár – kártérítést ítélt meg a családnak.

Rónai Péter az Origónak azt mondta, ez rekordösszegű kártérítés a praxisában.

Emlékeztetett, hogy a családnak illegális bevándorlóként nem volt egészségbiztosítása, de a szakszerű ellátásra ettől még jogosultak.

Nekik is vannak jogaik

Az illegális bevándorlókról sokan úgy tartják, szinte jogfosztottként élnek, de Rónai Péter szerint ez nem igaz. A kártérítési perekre szakosodott ügyvédnek sok ilyen esete volt, szerinte ügyfeleinek

Ügyfelei migrációs státusza nem befolyásolja az ítéleteket, minden embert ugyanazok a jogok és kártérítések illetnek meg. Hozzátette: az USA-ban a kártérítési perekben gyakran nagyságrendekkel magasabb összegeket ítélnek meg, mint Európában és Magyarországon.

Több hasonló ügye volt

Rónai Péternek idén már több hasonló, sikeres kártérítési ügye volt. Az Origo számolt be arról, hogy milliomossá tett egy, az Egyesült Államokban 10 éve illegálisan élő nőt, akinek csaknem 300 millió forintot – egymillió dollárt – ítélt meg a bíróság egy közlekedési balesetben vétlen félként elszenvedett sérüléseinek kárpótlásaként.

Rónai Péter a sikeres per után ügyfelével, akinek egymillió dollár kártérítést nyert Forrás: Rónai Péter

Tavaly egy szintén közlekedési balesetben megsérült nőt képviselt, akinek több mint egymilliárd forint – 3,5 millió dollár – kártérítést nyert. Azelőtt pedig

egy férfinak másfél milliárd forintot – 5,25 millió dollárt – ítélt meg Rónai keresetére a bíróság,

mivel karbantartóként a tetőn dolgozott, ahonnan leesett, és így sérült meg súlyosan.

A zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró luxushajó az olaszországi Giglio-szigetnél Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Rónai képviselte a Costa Concordia óceánjáró balesete magyar áldozatának családját, illetve négy sérültjét, akik összesen több milliárd forintnak megfelelő összegű kártérítést kaptak. Az ő nevéhez fűződik a Philadelphiában, a Delaware folyón történt kacsahajó-tragédiában elhunyt két magyar diák szüleinek és a baleset károsultjainak sikeres pere is.