Észak-Korea már nem ugrálhat sokáig

Han Minku dél-koreai védelmi miniszter és Ashton Carter amerikai védelmi miniszter Szöulban
Han Minku dél-koreai védelmi miniszter és Ashton Carter amerikai védelmi miniszter Szöulban
Vágólapra másolva!
Az amerikai és a dél-koreai védelmi miniszter óva intette hétfőn Phenjant újabb provokatív katonai lépésektől, amelyeket szavaik szerint hazájuk nem fog eltűrni.
Vágólapra másolva!

Ashton Carter és Han Minku részvételével Szöulban tartották a két szövetséges ország szokásos évi biztonsági megbeszélését. Ezután közleményben hangsúlyozták, hogy a két állam szükség esetén közösen lép fel a phenjani fenyegetéssel szemben. A két miniszter egyúttal megerősítette, hogy

Washington és Szöul folytatni fogja a Phenjan által rendszeresen bírált közös hadgyakorlatokat.

Gyengült a biztonság

A közlemény szerint az utóbbi évek történései - köztük a Csonan dél-koreai hadihajó Észak-Koreának tulajdonított 2010-es elsüllyesztése, a Jongpjong dél-koreai sziget elleni észak-koreai tüzérségi támadás, valamint a Phenjan által végrehajtott 2012-es rakéta- és 2013-as atomkísérletek - miatt gyengült a biztonság a régióban.

Han Minku dél-koreai védelmi miniszter és Ashton Carter amerikai védelmi miniszter Szöulban Forrás: MTI/EPA

Újabb nukleáris kísérlet

Az Egyesült Államok 28 500 katonát állomásoztat Dél-Koreában. A dél-koreai titkosszolgálat értékelése szerint Észak-Korea egy újabb nukleáris kísérletre készül, dél-koreai képviselők nemrég tett nyilatkozata szerint viszont nincsenek arra utaló jelek, hogy egy ilyen kísérlet a küszöbön állna.