Erdogan: Az emberek az egységre szavaztak

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan, török elnök
Vágólapra másolva!
A török szavazók országuk egysége és területi épsége mellett tették le a voksot - mondta hétfőre virradóra Recep Tayyip Erdogan államfő, akinek pártja a vasárnapi parlamenti választásokon megszerezte a szavazatok közel 50 százalékát.
Vágólapra másolva!

A választási eredmények a jelenleg kisebbségben kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelentős sikerét hozták, ezáltal Erdogan pártjának az 550 fős törvényhozásban 320 képviselője lesz, és így egyedül alakíthat kormányt. Ezt az eredményt értékelte úgy az államfő, hogy a szavazók erőteljes bizonyítékát adták az ország egysége és a területi épsége melletti eltökéltségüknek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Utalást tett a betiltott Kurdisztáni Munkáspártra (PKK), amely az utóbbi időben ismét konfliktusba került a török kormánnyal. "A választások eredménye fontos üzenet is a PKK számára: a leigázás és a vérontás nem egyeztethető össze a demokráciával" - mondta a török elnök.

87 százalékos volt a részvétel

A választási eredményekről adott tájékoztatás szerint a balközép ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) 24,5, a jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) közel 12, a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) pedig 10,4 százalékot kapott. A választási részvétel 87 százalékos volt.

Júniusban vesztették el a többséget

Az előre hozott választásokra azért volt szükség, mert a június 7-ei voksoláson elvesztette abszolút többségét az addig 12 éven át egyedül kormányzó AKP, amely ezután sem a szavazatok 25 százalékát megszerző Köztársasági Néppárttal, sem pedig a 16 százalékos eredménnyel záró Nemzeti Cselekvés Pártjával nem tudott koalícióra lépni. A negyedik helyen befutó Népi Demokratikus Párt pedig már a szavazás előtt kizárta az AKP-val való együttműködés lehetőségét.