A román államfő levonta a diszkótűz tanulságait

Bukarest, tűzvész, klub
Bukarest, 2015. október 31. Mentős vigasztalja a tűzvész egyik áldozatának hozzátartóját Bukarestben, ahol leégett egy belvárosi szórakozóhely 2015. október 30-án. Szemtanúk szerint a koncerten használt pirotechnika egy szikrája lángra lobbantotta a hangszigetelést. A tűzesetben 27 ember vesztette életét, több mint százan megsérültek. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Vágólapra másolva!
A korrupció és az inkompetencia elleni összefogásra szólított fel a román államfő, levonva a pénteki diszkótűz tanulságait.
Vágólapra másolva!

A korrupció és inkompetencia elleni összefogásra szólította fel polgártársait Klaus Iohannis román államfő vasárnap esti televíziós beszédében, a harminc emberéletet követelő, két nappal ezelőtti bukaresti tűzvész tanulságait levonva.

"Nem szabad többé eltűrnünk intézményeink hatékonyságának hiányát, inkompetenciáját,

- mondta az elnök arra a médiában tényként kezelt feltételezésre utalva, hogy a tűzvédelmi szabályok szándékos kijátszása és a működési engedélyt kiadó polgármesteri hivatal hanyagsága vezetett a bukaresti szórakozóhelyen történt tragédiához.

Egy mentős vigasztalja a tűzvész egyik áldozatának hozzátartozóját Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Iohannis megköszönte és példaként állította az ország polgárai elé azt a kezdeményezőkészséget, szerepvállalást és emberséget, amiről a hívás nélkül segíteni siető orvosok és ápolók, az önkéntes munkára ajánlkozó egyetemisták százai, a vért adó bukarestiek ezrei tettek tanúbizonyságot.

Felhívást intézett polgártársaihoz, hogy

legyenek aktív és a közügyekben részt vevő tagjai a társadalomnak,

és kérjék számon a hatóságoktól a közügyek felelősségteljes intézését.

Nem volt engedélye a klubnak

Péntek este tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton:

26-an a helyszínen meghaltak,

150 embert égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vittek kórházba, vasárnap estig pedig további négy ember halt bele sérüléseibe.

150 embert szállítottak kórházba égési sérülésekkel Forrás: AFP/Andreea Tanase

Szombaton Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes közölte, hogy

a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok.

A román előírások szerint egy több mint 400 négyzetméteres teremnek hat kivilágított vészkijárata kellett volna, hogy legyen, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt a hangszigetelés - feltehetően takarékossági okokból - gyúlékony anyagból készült.

Lefizethették a hivatalnokokat

Médiajelentések szerint a Colectiv klub tulajdonosai egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kaptak egy évvel ezelőtt engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell külön tűzrendészeti engedélyt kérniük.

A Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt. A román hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők azt valószínűsítik, hogy

a polgármesteri hivatal illetékesei csúszópénz ellenében hunytak szemet

egy éven keresztül a szabálytalanság felett.