Abszolút többséget szerzett Erdogan pártja

Recep Tayyip Erdogan Törökország
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan is pictured during a meeting at the European Council in Brussels, on October 5, 2015. AFP PHOTO / POOL / FRANCOIS LENOIR
Vágólapra másolva!
Noha az előzetes várakozások arról szóltak, hogy az öt hónappal ezelőtti választáshoz hasonlóan ezúttal sem tud egymaga többséget szerezni Recep Tayyip Erdogan elnök pártja, 95 százalékos feldolgozottság mellett mégis abszolút többséget szerzett az AKP, így egyedül alakíthat kormányt.
Vágólapra másolva!

Abszolút többséget szerzett a jelenleg kisebbségben kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a vasárnapi török parlamenti választásokon. A választási bizottság 97 százalékos feldolgozottság után azt jelentette, hogy a párt a voksok 50 százalékát szerezte meg.

Ezzel az eredménnyel az 550 fős törvényhozásban 320 képviselője lesz a pártnak, és így egyedül alakíthat kormányt.

"A mai nap a győzelem napja, de ugyanakkor az alázaté is" - mondta győzelmi beszédében Ahmet Davutoglu miniszterelnök, aki korábban ezt írta Twitter-üzenetében: "Adjunk hálát Istennek". Az AKP egyik magas rangú vezetője pedig azt mondta, hogy a siker felülmúlta a várakozásaikat. A balközép ellenzéki Köztársasági Néppárt 24,5, a jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja közel 12, a kurdbarát Népi Demokratikus Párt pedig 10,4 százalékot kapott. A választási részvétel 86,89 százalékos volt.

Nem erre számítottak

A választások előtt készített közvélemény-kutatások túlnyomó többsége 40-43 százalékot jósolt az AKP-nek, ami nem lett volna elég ahhoz, hogy a párt egyedül is kormányt tudjon alakítani.

Előzőleg a Bloomberg a délután három órai urnazárás utáni első, nem végleges és nem hivatalos eredmények alapján például nem zárta ki, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök pártja, az AKP visszaszerezheti többségét. Azt írják, hogy a voksok 80 százalékos feldolgozottsága mellett az AKP akár a szavazatok 47, de akár 51 százalékát is megszerezheti.

Ahmet Davutoglu, az AKP miniszterelnök-jelöltje Forrás: AFP/Ilyas Akengin

Mint arról az Origo beszámolt, Törökországban békésen zajlott az előrehozott parlamenti választás. A legutóbbi, június 7-i voksoláson - 41 százalékos támogatottsággal - elvesztette abszolút többségét az addig 12 éven át egyedül kormányzó AKP, amely ezután nem tudott a következő három helyezett párt egyikével sem koalícióra lépni.

Recep Tayyip Erdogan elnök pártja most akár vissza is szerezheti a többséget Forrás: AFP/Francois Lenoir

Az Origo által megkérdezett elemzők korábban úgy vélték, ha az AKP nem tud egyedül többséget szerezni, a patthelyzet csak tovább mélyítheti az ország válságát, miközben a térségben is meglehetősen nagy a zűrzavar.

Vasárnap este egyébként összecsapások törtek ki kurd tüntetők tucatjai és a biztonsági erők között a délkelet-törökországi, kurd többségű Diyarbakir városban.

A fiatalok szemeteskukákat gyújtottak fel és kövekkel dobálták meg a helyszínre vezényelt rendfenntartókat,

akik könnygázt és vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására.