Meghalt a politikus, akinek szavára leomlott a berlini fal

fal
A berlini fal a kelet-nyugati szembenállás szimbóluma volt
Vágólapra másolva!
Meghalt a berlini fal megnyitását bejelentő egykori NDK-s pártfunkcionárius. Günter Schabowski 86 éves volt.
Vágólapra másolva!

Nyolcvanhat éves korában meghalt Günter Schabowski egykori NDK-s pártfunkcionárius - közölte az elhunyt özvegye. Schabowski tartotta a berlini fal ledöntésének közvetlen előzményeként számontartott sajtótájékoztatót.

Figyelmetlen volt, ledőlt a fal

Günter Schabowski attól vált világhírűvé, hogy ő tartotta 1989. november 9-én este az NDK fővárosából, Kelet-Berlinből a televízióban és a rádióban élő adásában közvetített sajtótájékoztatót, amelynek témája a külföldre utazást és kivándorlást szabályozó előírások lazítása volt.

A berlini fal a kelet-nyugati szembenállás szimbóluma volt Forrás: Origo

A KB-titkár ezen

bejelentette, hogy megnyitják a határokat, a Nyugat-Berlinbe vezető átkelőhelyeket is.

Az intézkedést csak másnaptól és rendőri engedélyhez kötve tervezték bevezetni, de egy újságíró kérdésére figyelmetlenségből azt válaszolta, hogy az azonnal hatályos.

Ez vezetett az újraegyesítéshez

Erre kelet-berliniek tízezrei özönlöttek a határátkelőkhöz. Az NDK-s határőrök tanácstalanok voltak, végül aztán éjfél előtt a tömeg nyomására a Bornholmer Strassén megnyílt az első átkelő, és ez vezetett a berlini fal leomlásához, egy évvel később pedig Németország újraegyesítéséhez.

A berlini fal emlékdarabja Forrás: Origo

Több társával együtt 1997-ben

Schabowskit a bíróság bűnösnek mondta ki emberölésben, és három év szabadságvesztésre ítélte

a berlini falnál érvényben volt tűzparancs miatt. Schabowski elismerte felelősségét, és letöltötte büntetését. A rendszerváltás után újságíróként dolgozott.