Belső ember lophatott ki iratokat a Vatikánból

2015.11.01. 16:04

Egyházi személy lehet a rendőrség gyanúja szerint a felelős azért, hogy bizalmas vatikáni dokumentumokat loptak el, és feltörték a pápai állam könyvelőjének számítógépét.

A pápai állam csendőrsége lopás gyanújával nyomozást indított, miután kiderült, hogy a vatikáni hivatalokból bizalmas dokumentumokat loptak el, valamint feltörték a Vatikán első számú könyvelőjének számítógépét.

Belső ember lehet a tettes

A La Repubblica értesülései szerint a vatikáni csendőrség egy egyházi személyt tart felelősnek. A római Il Messaggero úgy tudja, három ember ellen vizsgálat indult és küszöbön áll egyikük letartóztatása. A Vatikán eddig nem kommentálta a történteket.

A Vatikán eddig nem kommnetálta a híreketForrás: Origo

Az olasz sajtó hírei szerint a pénzügyi dokumentumokat a Vatikánban dolgozó személyek lopták el és két olasz újságírónak szolgáltatták ki, akik könyvet írnak a Vatikán pénzügyi működéséről. A Vatikánból kiszivárogtatták Ferenc pápa egyes telefonbeszélgetéseinek szövegét is.

Történt már hasonló eset

Az ügy a Vatileaks-botrányra emlékeztet: ez 2012-ben robbant ki, amikor a Vatikánból több bizalmas dokumentum az olasz sajtó kezébe került. A dokumentumokat Paolo Gabrieli, az egyházfő komornyikja lopta el. Őt a bíróság másfél évre ítélte, de 2012 végén pápai kegyelmet kapott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK