Moszkva az Iszlám Állam inváziójától tart

Vlagyimir Putyin Putin Oroszország
Russian President Vladimir Putin speaks during the 7th annual VTB Capital "Russia Calling!" Investment Forum in Moscow on October 13, 2015. AFP PHOTO / POOL / SERGEI KARPUKHIN
Vágólapra másolva!
Az orosz biztonsági szolgálat vezetője szerint mind nagyobb a veszélye annak, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet, vagy az ugyancsak szélsőséges muszlim tálibok lerohanják Közép-Ázsiát.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Bortnyikov nyilatkozatát orosz hírügynökségek ismertették. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője rámutatott arra, hogy tálib harcosok gyülekeznek Afganisztán északi határánál, és ezeknek a harcosoknak egy része szövetséget ígért az Iszlám Államnak. Mindez egyre inkább invázió veszélyét valószínűsíti - mondta Bortnyikov.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október elején "válságoshoz közelinek" minősítette az afganisztáni helyzetet, és szorgalmazta, hogy a volt szovjet utódállamok készüljenek fel közös cselekvésre egy esetleges támadás visszaverése végett.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: AFP/Sergei Karpukhin

Afganisztán három egykori szovjet tagköztársasággal, Türkmenisztánnal, Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal szomszédos. A határok őrzése igencsak "hézagos", ami régóta aggasztja Moszkvát.

A határok könnyű átjárhatóságát jól mutatja, hogy Afganisztánból ezeken az utódállamokon keresztül kerül kábítószer Oroszországba.

John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere e hét vége felé ellátogat mind az öt egykori közép-ázsiai szovjet tagköztársaságba, a már említett hármon kívül Kazahsztánba és Kirgizisztánba is.