Amerikai plakáton folytatódik az izraeli-palesztin konfliktus

Vágólapra másolva!
„Amerikai az első, nem Izrael” – figyelmeztet egy plakát Detroitban. A hirdetés komoly vitát váltott ki.
Vágólapra másolva!

A plakátot a Deir Jasszin Emlékezete nevű csoport helyezte ki. Deir Jasszin palesztin falu volt Jeruzsálem közelében, ahol 1948. április 9-én 107 embert öltek meg zsidó paramilitáris csoportok.

Kérdéses lojalitás

A New York-i székhelyű csoport Detroitban tetette ki a plakátot – itt él a legnagyobb arab népesség az Egyesült Államokban, de jelentős zsidó közösség otthona is – emlékeztetett az rt.com.

A céljuk az volt, hogy éket verjenek két ellentétes felfogást valló csoport közé. Az egyik szerint Amerikának nem érdeke megvívni Izrael háborúit, míg másik „manipulálja az amerikai vezetőket, abba a hamis illúzióba ringatja őket, hogy Izrael az Egyesült Államok szövetségese” – írta a szervezet honlapján Henry Herskovitz, aki szerint az amerikai külpolitikát túlságosan gyakran diktálja a Kongresszusban működő zsidó lobbi.

Antiszemitizmussal vádolják

A Megkülönböztetés Elleni Liga nevű nemzetközi zsidó civil szervezet azonban antiszemitizmussal vádolja a szervezetet a plakát miatt.

A vita mindenesetre tovább élezi az ellentéteket. Júniusban az iszlámellenes American Freedom Defense Initiative elnöke Washingtonban indított hirdetési kampányt egy olyan rajz felhasználásával, amely megnyerte a májusi texasi Mohamed karikatúraversenyt.

Mivel a prófétát az iszlám szerint nem szabad ábrázolni, két fegyveres felhábor

Rendőrök a Curtis Culwell Központ előtt a texas állambeli Garlandban, miután lövöldözés volt a rendezvényközpont Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításán Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

odásában vérfürdőt akart rendezni a versenyen, de a rendőrök lelőtték őket.

Az American Freedom Defense Initiative a szólásszabadság elvére hivatkozva bírósági ítélettel kényszerítette arra a philadelphiai és New York-i közlekedési vállalatot, hogy kihelyezzék a plakátjaikat, amelyeken azt állítják: az iszlám diszkriminatív, és a zsidók gyilkolására buzdít.