Davutoglu Merkelnek: Törökország nem koncentrációs tábor

MERKEL, Angela; ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2015. október 18. Recep Tayyip Erdogan török elnök fogadja Angela Merkel német kancellárt Isztambulban 2015. október 18-án. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)
Vágólapra másolva!
A török miniszterelnök egy tévéinterjúban beszélt arról, hogy Angela Merkel német kancellárnak is kijelentette: Törökország nem koncentrációs tábor, ahová Európa küldheti a menekülteket.
Vágólapra másolva!

"Megmondtam Merkelnek is: Törökország nem koncentrációs tábor" - ezt mondta a The Times tudósítása szerint Ahmet Davutoglu török miniszterelnök egy televíziós interjúban. A beszélgetést Törökországban sugározták, az Ahaber TV-n lehetett látni. "Nem fogadhatjuk el azt a gondolkodást, hogy Törökországnak pénzért cserébe minden menekültet be kell fogadnia" - tette hozzá a miniszterelnök. Ezt mondta:

Ezt senki sem várhatja tőlünk".

A török miniszterelnök és Angela Merkel tegnap tárgyaltak Ankarában. A német kancellár jelezte, hogy ha Törökország visszafogadja az illegális határátlépőket, Németország nem gördít akadályt a török EU-tagság elé. Merkel korábban azon a véleményen volt, hogy Törökországot nem szabad beengedni az Európai Unióba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök is fogadta Angela Merkel német kancellárt Isztambulban Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A német kancellár tegnap arról is beszélt, hogy az EU-felvétel előtt még a vízumkiadási eljárásokat is felgyorsítaná Németország.

Ankara támogatása korábban központi téma volt a kétnapos uniós csúcson is. A brüsszeli ülésről kiszivárgott tervek szerint

az EU 3 milliárd eurós forrással támogatná a menekültválság kezelésében Törökországot,

mint a népvándorlási hullám legfontosabb tranzitállamát, és többek között segítenék Ankara gyorsabb uniós csatlakozását is.

Törökország a legfontosabb tranzitország, amelyen áthaladnak az EU-ba tartó menekültek, ám a kormány jelezte:

egyedül nem tudják kezelni válságot,

fenntartani az akár több tízezer embert befogadó táborokat. Jelenleg több mint 2 millió, javarészt Szíriából érkező menekült él török területen.