Az orosz légierő csak az Iszlám Államot támadja Szíriában

Vágólapra másolva!
Az orosz légierő Szíriában pontosan célzott csapásokat hajt végre, amelyek csak az Iszlám Állam szervezetének állásai ellen irányulnak - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, miután amerikai kollégájával, John Kerryvel tárgyalt New Yorkban.
Vágólapra másolva!

Terrorista csoportok ellen harcolnak

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megalapozatlannak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz légierő más célpontokat is támadott volna szíriai beavatkozásának első napján. John Kerry amerikai külügyminiszterrel tárgyalva is leszögezte, hogy a kiválasztott célpontok kizárólag az Iszlám Állam elleni harcot szolgálják.

Az orosz diplomácia vezetője szerint előre, nyíltan megmondták - Vlagyimir Putyin elnök nem is egyszer -, hogy

Ha az Egyesült Államok részéről olyan aggodalmak vannak, hogy a célpontok esetleg nem ezek voltak, akkor ezt nyilván bizonyítani tudják - tette hozzá.

Az orosz védelmi minisztérium mindenesetre közzétett egy videót, amely állításuk szerint egy dzsihádista célpont megsemmisítését mutatja.

Moszkvának is vannak aggodalmai

Lavrov kifejtette, hogy Moszkvának is vannak aggodalmai az Egyesült Államok vezette katonai koalíció szíriai légicsapásaival kapcsolatban.

Mégpedig az, hogy John Kerry szerint az ENSZ Alapokmányának 51. cikke alapján hajtják végre támadásaikat, holott ez a cikk kizárólag az olyan esetekre vonatkozik, amikor egy adott állam kéri, hogy védjék meg.

Ilyen kérést Szíria a koalícióhoz nem intézett, Oroszországhoz viszont igen - hangsúlyozta.

A katonák majd megbeszélik

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai üléséről távozóban mindkét külügyminiszter megerősítette: megállapodásra jutottak, hogy

a lehető leghamarabb találkozót szerveznek katonáik között,

hogy elkerüljenek minden incidenst a Szíria légterében egymástól függetlenül tevékenykedő harci gépeik között.

Josh Earnest fehér házi szóvivő szerdán - az első orosz légicsapások után - szintén hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és Oroszországnak fel kell oldania a szíriai műveleteik közötti konfliktust.

Az elnöki szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy az amerikai katonai vezetők máris kapcsolatba léptek orosz partnereikkel, hogy megszervezzék a szükséges megbeszéléseket.

Az oroszok a vádak szerint Aszad ellenzékét támadták Forrás: AFP/Safin Hamed

Nem voltak polgári létesítmények a közelben

Az orosz légierő gépei szerdán az ország középső részén fekvő Homsz és Hama tartományban hajtották végre első szíriai bevetéseiket, néhány órával az után, hogy az orosz felsőház szerdán felhatalmazást adott Vlagyimir Putyin elnöknek a légierő szíriai bevetésére.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint

húsz felszállást hajtottak végre, nyolc, az Iszlám Államhoz tartozó célpontra mérve csapást,

köztük a dzsihádista terrorszervezet egy hegyvidéki parancsnoki posztja ellen, amelyet teljesen leromboltak.

Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy a csapásokat alapos felderítés után hajtották végre, és a kiválasztott célpontok közelében nem voltak polgári létesítmények.

A szír külügyminiszter örül

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter szerdán a Biztonsági Tanács ülésén országa szuverenitása elleni agressziónak és a nemzetközi jog durva megsértésének nevezte a Szíriában végrehajtott francia és brit csapásokat.

Üdvözölte egyúttal a Szíriai konfliktus kapcsán Oroszország által beterjesztett terrorizmusellenes határozattervezetet.

Az orosz diplomácia vezetőjének elmondása szerint a tervezet azt célozza, hogy összehangolják minden olyan erő tevékenységét, amelyek az Iszlám Állammal és más terrorista csoportokkal szállnak szembe.