Mindent bevet Oroszország Szíriában

ISIS
This US Air Forces Central Command photo released by the Defense Video & Imagery Distribution System (DVIDS) shows a pair of US Air Force F-15E Strike Eagles flying over northern Iraq early in the morning of September 23, 2014 after conducting airstrikes in Syria. These aircraft were part of a large coalition strike package that was the first to strike ISIL targets in Syria. AFP PHOTO / US Air Force / Senior Airman Matthew Bruch (Released) == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / US Air Forces Central Command via DVIDS / Senior Airman Matthew Bruch" / NO SALES / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Vágólapra másolva!
Legalább egy, korábban civil utasokat szolgáló kompot is Szíria felé irányítottak Oroszországból, a korábbi gyér hajóforgalom pedig az utóbbi hetekben megsokszorozódott. A komp fehérre festett kamionokat vitt a közel-keleti országba. Az amerikai és az orosz hadsereg között közvetlen kommunikációs kapcsolatot hoztak létre, hogy elkerüljék a Szíria fölött repülő vadászgépek közti esetleges incidenseket.
Vágólapra másolva!

Legalább hat hajó érkezett Szíriába az oroszországi Novorosszijszk felől Tartúsz vagy Latakia kikötőjébe a szeptember 9. és 24. közötti bő két hétben. Ez azért feltűnő, mert a Reuters adatai szerint 2014 és 2015 szeptembere között csak havi egy hajó ment Tartúszba az orosz kikötőből, az idei augusztust megelőzően pedig mindössze egy vízi jármű érkezett onnan Latakiába.

Ezeket a szíriai kikötőket még Bassár el-Aszad elnök kormányának csapatai ellenőrzik.

A hírügynökség kiderítette azt is, hogy legalább egy olyan komp is járt Szíriában, amelyik korábban Oroszország és a Krím-félsziget között, a Kercsi szoroson szállított embereket. Mivel szárazföldön csak Ukrajnán keresztül érhető el a félsziget, ezek a kompok jelentik az egyetlen kapcsolatot Oroszország és az általa tavaly tavasszal elfoglalt terület között.

Megjelentek a fehér teherautók

A kompokat üzemeltető cég egyik munkatársától azt is megtudta a Reuters, hogy a sárga színű, meglehetősen koros hajót az orosz kormány irányította át új feladatára. Útban Tartúsz felé még megállt Novorosszijszkban, ahol fehérre festett teherautók gurultak a fedélzetére - mondta el a hírügynökségnek egy kikötői forrás.

Amerikai vadászgépek támadják az Iszlám Állam állásait Forrás: AFP/Senior Airman Matthew Bruch

Lehet, hogy a hajókra már nem sokáig lesz szüksége Vlagyimir Putyin kormányának, ugyanis az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács ellenszavazat nélkül adta áldását arra, hogy Oroszország bevethesse légierejét Szíriában, a kormányhadsereg támogatására az Iszlám Állam ellen.

Közvetlen összeköttetés

A napokban enyhült a feszültség is Szíria ügyében Amerika és Oroszország között. Barack Obama és Putyin New York-ban, az ENSZ közgyűlésén találkoztak egymással, ahol az amerikai elnök kijelentette: kész együttműködni Oroszországgal és Iránnal a több mint négy és fél éve tartó polgárháború lezárása érdekében.

Azóta már arról is döntöttek a katonai vezetők, hogy az orosz és amerikai hadsereget összekötő közvetlen kommunikációs vonalat hoznak létre azért, nehogy Szíria légterében incidensek, balesetek történjenek a két légierő repülőgépei között.

Az orosz kormány korábban repülővel próbált olyan szállítmányokat vinni Szíriába, amelyekről azt állították, hogy humanitárius segélyről van szó.

Bulgáriától és Görögországtól azt kérte a NATO, hogy ne engedje légterén átrepülni ezeket a gépeket.

Az orosz gépek korábban amennyire tudtak, rejtőzködtek. Előfordult, hogy kikapcsolt jeladóval, teherszállítók radarárnyékában jutottak be egy szír támaszpontra. Az izraeli hírszerzés figyelmét nem kerülte el a művelet: kémrepülőik az oroszok által használt Ciprus–Libanon közti légi folyosón is járőröztek, és rögzítették a kötelék repülését.

Az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció már egy éve hajt végre bevetéseket Szíria légterében az Iszlám Állam dzsihádista szervezet elleni fellépés keretében.