Kivonják a tankokat az ukrán frontról

Ukrainian servicemen sit atop of their armored personnel carrier as they ride to a position on the frontline near Donetsk, eastern Ukraine, on May 30, 2015. AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
Közelharc is zajlik Donyecknél
Vágólapra másolva!
Az összes harckocsit, 100 milliméteresnél kisebb tüzérségi eszközt és aknavetőt 15 kilométerrel hátrébb vonják a harcoló felek a Donyec-medencei ütközővonaltól - legalábbis erről szól az a megállapodás, amit Minszkben írt alá Ukrajna és Oroszország.
Vágólapra másolva!

Régóta várt előrelépés történt kedd éjjel a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott összekötő csoport minszki ülésén: a résztvevők megállapodásra jutottak a 100 milliméternél kisebb kaliberű fegyverek visszavonásáról a harcoló feleket elválasztó frontvonaltól. Az EBESZ, Oroszország és Ukrajna képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy aláírták a fegyverzetkivonásra vonatkozó dokumentumot.

Ennek eredménye, hogy a tankokat is hátrébb rendelik majd a harcoló felek.

Martin Sajdik osztrák diplomata, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különmegbízottja a két szakaszra - egy 15 napos és egy 24 napos szakaszra - osztott fegyverzetkivonás két nap múlva, azaz október 2-án kezdődhet el, amennyiben addig sikerül fenntartani a felek között egy ideje megvalósult fegyvernyugvást.

Nem lesznek tankok a fronton Forrás: AFP/Genya Savilov

A szakadárok irányítása alatt álló donyecki és luhanszki területek megfigyelőként jelen lévő képviselői, Denisz Pusilin és Vladiszlav Dejneho szintén sajtótájékoztatón jelentették be, hogy legkésőbb csütörtökig az önkényesen kikiáltott népköztársaságok vezetői is aláírják majd a fegyverzetkivonásról kötött megállapodást.

Az összesen 41 napig tartó műveletet a szemben álló felek közös tűzszüneti központja ellenőrzi majd.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szeptember 8-i közlése szerint az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta legalább nyolcezer ember halt meg.