Az afgán elnök lemondását követelik Kunduz miatt

Kunduz
This photograph taken on September 29, 2015 shows Afghan security personnel keeping watch as heavy fighting erupted near the airport on the outskirts of Kunduz. Taliban insurgents who seized the Afghan city of Kunduz have defied a counter-offensive and advanced on the airport where government forces retreated after the fall of the strategic northern gateway. Heavy fighting erupted near the airport on the city's outskirts as the insurgents closed in late on September 29, highlighting the potent challenge the militants represent after their lightning capture of Kunduz the previous day. AFP PHOTO / Nasir Waqif
Vágólapra másolva!
Folytatódnak a heves harcok Kunduzban, amelynek a visszafoglalásáért kedden indítottak ellentámadást a kormányerők. A parlament elégedetlen a hadseregnek nyújtott segítségért, ezért lemondásra szólította fel Asraf Gáni elnököt.
Vágólapra másolva!

A tálibok hétfőn foglalták el a stratégiai jelentőségű tartományi székhely központját, és ez volt az egyik legnagyobb győzelmük 14 év óta.

A kimerült afgán kormányerők a repülőtéren ásták be magukat, és várják az ígért erősítést. Az amerikai légierő kedden és szerdán is végrehajtott két-két támadást a városnál, hogy megakadályozza a tálibokat a repülőtér bevételében – emlékeztetett a BBC.

Afgán biztonsági erők Kunduzban Forrás: AFP/Nasir Waqif

Állítólag megölték a parancsnokot

Az afgán hírszerzés szerint a légi támadásban életét vesztette a tálibok tartományi parancsnoka és a helyettese, de a muszlim csoport tagadja, hogy igaz a hír.

A Reuters úgy tudja, hogy a védők megsegítésére küldött több száz katona a szomszédos Baglan tartományban rekedt, mert a tálibok hatalmas szikladarabokkal és homokzsákokkal eltorlaszolták a Kunduz felé vezető utakat, a város köré pedig aknákat és pokolgépeket telepítettek.

Egy szemtanú viszont azt mondta a BBC-nek, hogy érkezett katonai erősítés a városba.

A tálibok hétfőn foglalták el a várost Forrás: MTI/AP/-------------------

Ellentmondásos hírek

Azt nem tudni pontosan, hogy ki ellenőrzi a várost. A tálibok parancsnoka szerint a repülőtéren kívül egész Kunduzt elfoglalták, a védelmi minisztérium viszont azt állítja, hogy a rendőrkapitányság és a börtön épületét visszafoglalták.

Kunduz jelentőségét mutatja, hogy a NATO-misszió különleges erői – amerikai, brit és német katonák – is részt vesznek a hadsereg oldalán a város visszavételében.

„Szégyenletes”

Az afgán parlament több tagja „szégyenletesnek” tartja azt, ahogyan a kormányzat kezeli a kunduzi csatát, és lemondásra szólították fel Asraf Gáni elnököt, valamint Adbullah Abdullah kormányfőt az élőben közvetített, és meglehetősen kaotikus, üvöltözésbe és vádaskodásba torkolló ülésen.

Gáni egy éve került hatalomra, de elnökségét politikai belviszályok és az erőszak eszkalálódása árnyékolja be. Az ENSZ adatai szerint csak az év első felében legalább ötezer civil áldozatot követeltek a fegyveres összecsapások és merényletek.