Európa utolsó diktátora már neveli az utódját

President Vladimir Putin visits Azerbaijan HORIZONTAL SQUARE FORMAT 2641158 06/12/2015 Presidents Vladimir Putin (second right) of Russia, Alexander Lukashenko (left) of belarus with his son Nikolai and Emomali Rakhmon (right) of Tadjikistan to attend the
2641158 06/12/2015 Presidents Vladimir Putin (second right) of Russia, Alexander Lukashenko (left) of belarus with his son Nikolai and Emomali Rakhmon (right) of Tadjikistan to attend the opening ceremony of the First European Games in Baku, June 12, 2015./The press-service of the Preside
Vágólapra másolva!
Aljakszandr Lukasenka még csak 61 éves, és októberben száll harcba ötödik elnöki mandátumának megszerzéséért, de nyilvánvalóan úgy gondolja, hogy nem árt időben gondoskodni arról, hogy ki örökölje majd Fehéroroszországot. A posztra legkisebbik, törvénytelen fiát szemelte ki.
Vágólapra másolva!

A döntésben szerepet játszhatott, hogy maga Lukasenka is törvénytelen gyermek, akit annak idején állandóan cikiztek emiatt az osztálytársai, de az is, hogy csalódott a törvényes fiaiban.

Kolja nyolcéves volt, amikor a papával ellátogatott Venezuelába, hogy találkozzanak Hugo Chávez elnökkel, aki egy évvel később halt meg Forrás: AFP/Juan Barreto

Lukasenka 1975-ben vette feleségül gimnáziumi szerelmét, akitől két fia született, Viktor – akit később nyilvánosan „értéktelen puhánynak” nevezett – és Dmitrij.

A „kijelölt utód” anyjáról semmit nem lehet tudni – állítólag Irina Abelszkaja az, Lukasenka egykori magánorvosa –, csak annyi biztos, hogy a fehérorosz first lady, Galina külön él az elnöktől egy kis faluban.

Kolja a legnagyobbaktól tanul – például Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Forrás: Origo

Magával viszi mindenhova

Nyikolaj 2004-ben született, és egészen kicsi korától elkíséri az apját a hivatalos rendezvényekre.

Lukasenka a „talizmánjának” becézi a kisfiút, aki a katonai parádékra és hadgyakorlatokra díszes egyenruhában vagy terepszínű gyakorlóban kíséri el az apját.

Ott volt 2011 áprilisában is, amikor a papa a minszki metróban történt robbantás után néhány órával tiszteletét tette az áldozatok előtt a merénylet helyszínén, és megjelent az ENSZ Közgyűlésén is, ahol a fehérorosz külügyminiszter és az elnöki szóvivő között ülve hallgatta végig figyelmesen az édesapja beszédét.

Mini-Me

Kolja hároméves korában jelent meg először a nyilvánosság előtt, gyakran afféle Kicsi Énként ugyanolyan öltözetben, mint az édesapja.
Ha katonai eseményekre kíséri el az apját, akkor a tábornokoknak tisztelegniük kell előtte – írta a Guardian, amely beszámolt arról is, hogy Dmitrij Medvegyev – akkor éppen orosz elnök – egy színarany pisztolyt adott ajándékba a gyereknek.
„Kolja soha nem tér aludni, és soha nem ébred nélkülem" – idézte a brit lap a fehérorosz elnököt.