Ellenzékiek szerint nem az Iszlám Államot támadták

Mali, összecsapások,  Laurent Fabius, francia külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Ellenzéki csoportok szerint az ő állásaikra mért légicsapásokat az orosz légierő a szíriai Hama tartományban és Homsz város közelében, nem az Iszlám Állam szélsőséges szervezetre. Moszkva visszautasította és a tények eltorzításának nevezte ezeket a vádakat.
Vágólapra másolva!

Dzsamil asz-Szaláh, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű mérsékelt ellenzéki fegyveres csoport egy tisztje közölte, az orosz gépek a Hama tartomány északi részén tartózkodó ellenzékieket bombázták. Hangsúlyozta, hogy ezeken a területeken nincsenek dzsihádisták, és teljes mértékben az SZSZH irányítása alatt vannak.

A szíriai hadseregből dezertált őrnagy elmondta, hogy csoportjukat az Aszad-ellenes külföldi hatalmak fejlett páncéltörő rakétákkal is ellátták. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az SZSZH-t az Egyesült Államok is támogatja.

Az ENSZ-közgyűlés alkalmából jelenleg New Yorkban tartózkodó Háled Hudzsa, a törökországi székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) ellenzéki szervezet elnöke Twitter-bejegyzésében közölte, a Homsz város környéki légicsapásoknak legalább háromtucatnyi civil áldozata is volt. A lebombázott helyszíneken sem az ISIS, sem az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front fegyveresei nincsenek jelen - jelentette ki.

A szíriai állami televízió arról számolt be, hogy az orosz gépek a szíriai légierővel együttműködve különféle terrorista célpontokat bombáztak Hama és Homsz tartomány területein. A szíriai rezsim azonban minden ellenzékire terroristaként hivatkozik.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából New Yorkban tartózkodó francia külügyminiszter azt mondta, az első jelek alapján

az oroszok által támadott területek nem az Iszlám Állam ellenőrzése alatt állnak.

Laurent Fabius, akinek elmondása szerint Moszkva nem értesítette előre Párizst a katonai beavatkozásról, hangsúlyozta: a szíriai légicsapásoknak nem a polgári lakosság és a mérsékelt ellenzékiek, hanem terroristák ellen kell irányulniuk. Hozzátette, a szíriai légtérben bekövetkező légi balesetek elkerülése érdekében fontos az egyeztetés a közel-keleti országban beavatkozó felek között.

Laurent Fabius, francia külügyminiszter Forrás: AFP/Georges Gobet

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő később a "tények eltorzításának" nevezte azokat a bírálatokat, amelyek szerint az orosz harci gépek nem az ISIS állásait támadták Szíriában. Az illetékes azt is határozottan

tagadta, hogy az orosz légicsapásokban civilek haltak volna meg Szíriában.

"Oroszország éppen hogy megkezdte a hadműveletet az Iszlám Állam ellen, és máris számos hamis jelentés jelent meg a médiában, amelyek szerint békés civilek halnak meg az orosz akció eredményeképpen" - mondta Zaharova, aki szerint

információs háború zajlik Oroszország ellen.

Egy, a neve elhallgatását kérő amerikai illetékes azt közölte, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán telefonon beszélt orosz kollégájával, és a beszélgetés során veszélyesnek nevezte Oroszország szíriai beavatkozását.

A NATO szerint nem konstruktív Moszkva

A NATO bírálta az orosz akciót, és hangsúlyozta, "nem konstruktív" Moszkva részéről, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja, mert "Aszad része a problémának". Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólította Oroszországot, hogy vállaljon "az előrelépést szolgáló és együttműködő szerepet az Iszlám Állam elleni harcban".

Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár Fotó: AFP/Ozan Kose

Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács Vlagyimir Putyin elnök kérésére szerdán hozzájárult az orosz hadsereg külföldön történő bevetéséhez, lehetővé téve az orosz légierő részvételét az Iszlám Állam szíriai állásai elleni támadásokban. A moszkvai védelmi minisztérium szerdán megerősítette, hogy Oroszország légicsapásokat kezdett Szíriában az Iszlám Állam ellen.

Szíriában több mint négy éve dúl polgárháború, amelyben mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak, és a felek közti frontvonalak folyamatosan változnak.